Inhoudsopgave
Kun je op Saturnus staan?
Vanaf 0:15 uur komt de planeet te laag boven de zuidwestelijke horizon om nog goed te kunnen worden waargenomen. De schijnbare afstand tussen de Zon en de planeet bedraagt 104°. Saturnus staat op een afstand van 9,6 AE (1442 miljoen km) van de Aarde, zo’n 3% dichterbij dan gemiddeld.
Wat weten we over Saturnus?
Saturnus is van de zon af gerekend de zesde planeet in het zonnestelsel en op Jupiter na de grootste. Beide zijn gasreuzen en zogenaamde ‘buitenplaneten’. Saturnus is vernoemd naar de Romeinse god van de landbouw, Saturnus. Saturnus is vanaf de aarde met het blote oog zichtbaar en al sinds de prehistorie bekend.
Welke planeten kunnen we leven?
De aarde is mogelijk niet de enige planeet waar leven voorkomt. Hoog in de dampkring van de planeet Venus hebben wetenschappers sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het gaat om microbes, minieme organismen die misschien door de lucht van Venus zweven.
Wat is de kleur van Saturnus?
De kleuren van de acht planeten in ons zonnestelsel zijn al langer bekend: Mercurius is grijs, Venus is beige, de aarde is blauw, Mars is rood, Jupiter is oranje-wit, Saturnus is geel en Uranus en Neptunus zijn blauw.
Waar zijn de ringen van Saturnus van gemaakt?
Saturnus is de op één na grootste planeet van ons zonnestelsel. Saturnus staat bekend om zijn ringen rond de evenaar, die bestaan uit ijs- en rotsdeeltjes. De diameter van deze deeltjes kan variëren van een enkele centimeter tot een meter.
Wat is bijzonder aan Saturnus?
Een gasreus met een heel lage dichtheid. Net als Jupiter is Saturnus een gigantische planeet die vrijwel volledig uit gas bestaat, voornamelijk waterstof en helium. Saturnus bezit slechts een dichtheid van 0,687 gram per kubieke centimeter, wat lager is dan de dichtheid van water.
Hoeveel planeten zijn bewoonbaar?
Met zo’n 10 miljard zonachtige sterren in de Melkweg, betekent dit dat er mogelijk 5 miljard bewoonbare, aardachtige planeten in ons sterrenstelsel te vinden zijn.