Kunnen vlinders van kleur veranderen?

Kunnen vlinders van kleur veranderen?

De onderzoekers sleutelden aan twee genen in het DNA van de vlinders, die verantwoordelijk zijn voor het kleurenpatroon en het pigment op de vleugels van de dieren. Ze slaagden erin om de patronen op vlindervleugels te laten vervagen en felle kleuren te veranderen in grijstinten.

Welke rupsen komen voor in Nederland?

  • agaatvlinder (Phlogophora meticulosa)
  • citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
  • dagpauwoog (Aglais io)
  • donsvlinder (Euproctis similis)
  • eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea)
  • grote beer (Arctia caja)
  • grote wintervlinder (Erannis defoliaria)
  • hageheld (Lasiocampa quercus)

Hoe veel poten heeft een rups?

Rupsen hebben drie paar borstpoten, daarna minimaal twee segmenten (de eerste achterlijfsegmenten) zonder poten, daarna maximaal vier paar buikpoten, vervolgens weer een aantal segmenten zonder poten en aan het eind een paar naschuivers.

Wat is het nut van een vlinder?

Bestuivers. Vlinders bestuiven bloemen als ze de bloemen bezoeken om nectar te zuigen. Verder eten heel wat andere dieren rupsen, poppen en vlinders, waardoor ze hun nut hebben als voedsel voor die dieren. Voor de mens zijn vlinders nuttig omdat ze iets zeggen over de plek waar ze voorkomen.

Wat is de meest voorkomende vlinder in Nederland?

De Vlinderstichting heeft afgelopen weekend met behulp van tuinenbezitters weer bekeken hoe vlindersoorten zich in stand houden in Nederland. Na de 1e telling komt de atalanta als meest getelde vlinder uit de bus bij de jaarlijkse tuinvlindertelling.

Heeft een vlinder tanden?

De meeste tandvlinders zijn bruinig van kleur en tonen enige gelijkenis met vlinders uit de familie Noctuidae. Sommige soorten hebben een uitstulping aan de vleugels die in rust boven de vleugels uitsteekt, wat de aanduiding tandvlinder verklaart. De imagines eten niet meer, maar veel soorten hebben toch monddelen.

Welke rupsen hebben brandharen?

In het Zeeuwse duingebied komt de bastaardsatijnrups voor. Deze rups heeft, net als de eikenprocessierups, irriterende brandharen die soms allergische reacties veroorzaken. Niet alleen bij mensen; ook dieren hebben er last van.

Heeft een rups tanden?

Rupsen hebben zes kleine enkelvoudige oogjes, ocelli genoemd, die op de onderste helft van hun kop zitten, waarmee ze echter niet goed kunnen zien. Het zoeken naar voedsel doen ze met hun korte voelsprieten. Veel rupsen bezitten spinklieren die in de kop zitten, waarmee ze soms voor het verpoppen een cocon maken.

Waar vind je een rups?

Voor het zoeken naar rupsen is het niet nodig om een natuurgebied te bezoeken, het kan ook heel gemakkelijk in de eigen tuin of in een park of wegberm in de buurt. Veel tuinplanten worden door rupsen als voedsel gebruikt, denk bijvoorbeeld aan kruisbloemigen, liguster en geraniums.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven