Waar bevindt zich magma?

Waar bevindt zich magma?

Magma is het vloeibare gesteente dat zich onder het aardoppervlak of het oppervlak van een andere aardse planeet bevindt. De meeste magma’s in de Aarde zijn complexe silica-oplossingen met (normaal gesproken) temperaturen tussen de 650 °C en 1200 °C. Wanneer magma stolt ontstaat stollingsgesteente.

Waar ontstaat Dieptegesteente?

Dieptegesteenten worden gevormd onder het aardoppervlak en raken ontsloten bij tektonische opheffing (uplift). Vaak zijn in orogenen veel dieptegesteenten ontsloten. Er zijn verschillende vormen waarin dieptegesteente voorkomt, de belangrijkste vormen zijn: batholiet – grote onregelmatige intrusie.

Waar verdwijnt Stollingsgesteente?

Het komt alleen bij een aantal tektonische situaties voor: hotspots, subductiezones, spreidingszones en riften. Na vorming zal het magma door een aantal processen kunnen veranderen van samenstelling.

Hoe noemen we het vloeibaar magma dat tot aan het aardoppervlak is kunnen stijgen?

Magma is heet en vloeibaar gesmolten gesteente dat in de aardkorst en aan de binnenkant van vulkanen zit. Zodra het magma tijdens een vulkaanuitbarsting aan het aardoppervlak komt, noemen we het lava. We spreken dus steeds over een lavastroom die van de vulkaan komt gelopen.

Is basalt Dieptegesteente?

dieptegesteente is op grote diepte in de aardkorst gestold magma. stollingsgesteenten = Zijn door afkoeling uit magma ontstaan. Bekend is vooral graniet, dat in de aardkorst zelf gestold is; het is daarom een dieptegesteente. Een ander belangrijk stollingsgesteente is basalt, een uitvloeiinggesteente dat als het…

Welk gesteente is een voorbeeld van Stollingsgesteente?

stollingsgesteente, dieptegesteente, ganggesteente, uitvloeiingsgesteente. – van lava waarbij de stolling van het hete gesmolten gesteente dus pas aan de oppervlakte optreedt (uitvloeiingsgesteente). Voorbeelden van stollingsgesteenten zijn basalt, diabaas, porfier, trachiet.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven