Waar bewaart men radioactief afval?

Waar bewaart men radioactief afval?

Tussentijdse opslag Laagradioactief afval met hoofdzakelijk kortlevende isotopen wordt bovengronds opgeslagen, meestal in grote hallen. Na verloop van tijd, afhankelijk van het soort afval kan dit tientallen of honderden jaren zijn, is de activiteit van dat afval dusdanig afgenomen dat het geen gevaar oplevert.

Hoe gevaarlijk is nucleair afval?

Radioactief afval bevat stoffen die ioniserende straling uitzenden. Die straling is bijzonder energierijk. Ze kan veranderingen aanbrengen in de materie waarin ze doordringt. Daardoor kan ze levende weefsels beschadigen en is ze gevaarlijk voor mens en milieu.

Hoe ruim je radioactief afval op?

Het opbergen van radioactief afval diep onder de grond lijkt in Nederland op dit moment de enige optie. Er bestaan twee varianten: opslaan in klei- of in steenzoutlagen. De zoutlagen bevinden zich vooral in noord-Nederland. Klei is op veel meer plaatsen beschikbaar.

Hoe lang blijft radioactief afval schadelijk?

Eén van de grootste problemen van kernenergie is het kernafval dat in de kerncentrale ontstaat. Dit afval is levensgevaarlijk en raakt pas na 240.000 jaar zijn radioactiviteit kwijt. Al die tijd blijft het afval schadelijk voor mens en milieu en moet het weggeborgen worden en bewaakt blijven.

Hoe ziet kernafval er uit?

Kernafval bestaat uit metalen. Het zijn metalen staven die met robots behandeld worden. Overigens net zoals de staven in de reactor geplaatst worden. Die nieuwe staven zijn ook radioactief, net als het afval.

Wat gebeurt er met nucleair afval?

Kernafval bestaat steeds uit een mengsel van verschillende radioactieve stoffen en blijft als geheel steeds zeer lange tijd radioactief: tot wel honderdduizenden jaren. De rest aan hoog-radioactief afval wordt in glas gegoten en teruggestuurd naar Nederland, naar de COVRA. Het afval kan hier honderd jaar blijven staan.

Wat te doen met nucleair afval?

Opslag radioactief afval Dat gebeurt bij de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA) in speciaal daarvoor ontworpen gebouwen. Na 100 jaar opslag is een deel van het afval nog radioactief. Het afval wordt na deze periode in de diepe ondergrond opgeborgen. Dat heet eindberging.

Hoe wordt radioactief afval verwerkt?

In Nederland wordt radioactief afval bovengronds opgeslagen voor een periode van ten minste 100 jaar. Dat gebeurt bij de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA) in speciaal daarvoor ontworpen gebouwen. Het afval wordt na deze periode in de diepe ondergrond opgeborgen. Dat heet eindberging.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven