Waar eindigt de dampkring?

Waar eindigt de dampkring?

Toegevoegd na 2 minuten: De dampkring moet je niet zien als een ring ergens in de lucht, maar als een soort ballon waar wij als aarde inzitten. De dampkring begint dus vanaf het aardoppervlak, en eindigt, zoals gezegd, op een hoogte van ongeveer 10.000 kilometer.

Hoe warm is het in de exosfeer?

De laag begint op een hoogte van ongeveer 80 tot 85 kilometer en eindigt op een hoogte van 500 à 1000 km. Heel speciaal aan deze luchtlaag is dat de temperatuur overdag tussen de 1200 en 1700°C bereikt met uitschieters tot 2000°C en ’s nachts daalt tussen de 500 en 1000°C.

Hoe heet de laag tussen de troposfeer en mesosfeer?

De stratosfeer (van Latijn “stratum” (hier: laag), en Oudgrieks “σφαῖρα” (bol)) is de laag in de dampkring die zich bevindt tussen de troposfeer en de mesosfeer. De lagen worden gescheiden door respectievelijk de tropopauze en de stratopauze.

Waar eindigt de atmosfeer?

De laatste laag uit onze atmosfeer is de exosfeer en deze begint op een hoogte tussen de 500 en 1.000 kilometer en eindigt op een hoogte van 10.000 kilometer.

Hoe warm is het in de dampkring?

De dampkring houdt onze planeet op een comfortabele temperatuur (ongeveer 15 graden). Het laat de warmte van de zon tot op de grond doordringen en verhindert dat de uitgaande warmte in de ruimte ontsnapt. De deken is dun in vergelijking met de aarde zelf. De aarde heeft een straal van gemiddeld 6370 kilometer.

Hoe warm is het in de thermosfeer?

De temperatuur is dan ook afhankelijk van de zonne-activiteit. Overdag bedraagt de temperatuur tussen de 1200 en 1700 °C met uitschieters naar 2000 °C terwijl ’s nachts de temperatuur daalt tot 500 à 1000 °C. De deeltjes in deze laag worden door de straling ook geïoniseerd.

Hoe hoger in de troposfeer hoe?

Hoe hoger in de troposfeer (lees: hoe verder van die warmtebron), hoe meer de lucht afkoelt. In de troposfeer, onderste laag van de atmosfeer, waarin zich de meeste meteorologische fenomenen voordoen, is de hierboven vermelde oorzaak niet de enige die zorgt voor een afname van de temperatuur met de hoogte.

Wat komt er voor in de mesosfeer?

De temperatuur neemt in de mesosfeer af tot rond de -100 °C bij een hoogte van ongeveer 80 kilometer. In de mesosfeer komen de lichtende nachtwolken voor. Het is ook het gebied van de ionosfeer dat ongeveer overeenkomt met de D-laag die ’s nachts wegvalt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven