Waar gaat ons restafval naartoe?

Waar gaat ons restafval naartoe?

Het ‘echte’ restafval verdwijnt in de verbrandingsoven, gestookt met aardgas. Als de temperatuur hoger is dan 850 graden Celsius gaat het afval in de oven en de gaskraan dicht. De lucht (zuurstof) voor de verbranding wordt aangezogen uit de afvalbunkers en door het rooster geblazen.

Wat gebeurt er met de kleding uit de kledingcontainer?

Spullen die nog goed zijn, gaan naar kringloopwinkels of Oost-Europa, Afrika en Azië. De rest wordt grotendeels gerecycled, onder meer tot isolatie- en vulmateriaal. Bovendien zijn van steeds meer vezels nieuwe kleren te maken, al gebeurt dit nog maar heel weinig.

Wat gebeurt er met kunststof afval?

Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic? Het gescheiden plastic wordt opgehaald en belandt in een sorteerbedrijf. Van een deel worden nieuwe plastic producten gemaakt. Volgens de TV-uitzending Plasticplaag van De Monitor valt verder naar schatting 38% in de restcategorie ‘mix’.

Wat gebeurt er met restafval in Belgie?

Het grootste deel van je afval wordt gerecycleerd. Je restafval, wat je in de gele zak of in Oosterzele in de restcontainer gooit, gaat naar de verbrandingsoven. Omdat de grondstoffen die zich in die zak bevinden onherroepelijk verloren zijn, is het belangrijk hier zo veel mogelijk recycleerbaar materiaal uit te weren.

Wat gebeurt er met glas in restafval?

Van oud glas maken we weer nieuw glas. De glasscherven worden in de fabriek en in de afvalwagen op kleur apart gehouden. De scherven worden gesmolten en hiervan worden nieuwe glazen flessen of potten gemaakt.

Wat doe je met afval?

Niet weggooien, maar langer gebruiken, dat kan op heel veel manieren. Maak met etensresten een nieuwe maaltijd, laat kapotte apparaten, kleding of schoenen repareren, geef een boek door, zet bruikbare spullen op Marktplaats of breng ze naar de kringloopwinkel.

Wat mag niet in de kledingcontainer?

Wat mag er niét in de kledingcontainer?

  • Sterk bevuilde textiel, bijvoorbeeld met verf- en olievlekken.
  • Nat textiel.
  • Vloerbedekking.
  • Snijafval (kleine lappen stof)
  • Dekbedden.
  • Kussens.
  • Hard speelgoed.
  • Boeken en ander huiswaar.

Wat levert oude kleding op?

Wij betalen tot €0,20 per kilo voor kleding en schoenen Let op: de ingeleverde spullen moeten heel en schoon zijn. Dus geen vlekken, scheuren of gaten, beschimmelde en/of natte kleding.

Wat gebeurt er met grof vuil?

Wat gebeurt er mee? Wat brandbaar is, wordt in een huisvuilverbrandingsinstallatie verbrand. Dat gebeurt met respect voor het milieu. De rookgassen worden gereinigd, de reststoffen (as, rookgasresidu) worden milieuvriendelijk verwerkt en via energierecuperatie wordt elektriciteit opgewekt.

Wat gebeurt er met de PMD afval?

PMD wordt afgevoerd naar een erkend sorteercentrum waar het gescheiden wordt in verschillende fracties. Dit gebeurt deels manueel en deels machinaal. De blauwe zak wordt eerst losgetrokken en uitgesorteerd, nadien wordt het plastic van het metaal en de drankkartons gescheiden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven