Waar groeit of krimpt de bevolking CBS?

Waar groeit of krimpt de bevolking CBS?

Relatief groeide Waddinxveen in 2020 het snelst, met 406 mensen per duizend inwoners. Op de tweede en derde plaats stonden Blaricum en Weesp. In absolute zin groeien de grote steden het sterkst. In 2020 kreeg Amsterdam er 581 inwoners bij, ‘s-Gravenhage 2 482 en Rotterdam 474.

Waar groeit de bevolking het snelst?

Zo’n 60% van de huidige wereldbevolking leeft in Azië, waarbij China met 1,4 miljard (19%) en India met 1,3 miljard (18%) verreweg de grootste bevolking hebben. Afrika is het snelst groeiende continent, met Nigeria als een van de grotere landen met de snelst groeiende bevolking.

Waar krimpt de bevolking?

In Afrika groeit de bevolking nog door; ten zuiden van de Sahara verdrievoudigt ze zelfs, van ruim één naar ruim drie miljard. Maar de meeste landen zien hun inwonertallen afnemen. In landen als China en Japan, maar ook Zuid-Europese landen als Italië, Spanje en Portugal gaat het om meer dan een halvering.

Welke stad groeit het hardst?

Utrecht krijgt tot 2035 ruim 20 procent meer inwoners. Daarmee is Utrecht van de vier grootste steden de snelste groeiende stad van Nederland. Alleen Amsterdam komt in de buurt, met een groei van krap 20 procent.

Waar is de vergrijzing het grootst?

Alle gemeenten krijgen de komende jaren te maken met een sterke vergrijzing. In het zuiden van Limburg, Zeeland, Drenthe en het oosten van Groningen en Gelderland ligt het aandeel ouderen in 2040 het hoogst. Ook nu wonen in deze gebieden al relatief veel 65-plussers.

Welke gebieden in Nederland kennen groei?

In het zuiden van Nederland wordt de groei getrokken door de Brabantse steden Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Breda. In het oosten van Nederland blijft het inwonertal van Zwolle, Arnhem, Nijmegen en Ede sterk groeien. In het noorden kennen Groningen en Leeuwarden een beduidende groei.

Welke steden groeien het snelst?

Zo horen Waddinxveen, Zoeterwoude en Zuidplas bij de snelst groeiende gemeenten van Nederland. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat er in Den Haag tot 1 december 2020 4,1 nieuwe inwoners per duizend inwoners zijn bijgekomen.

Waarom krimpt de bevolking?

In Nederland wordt tegenwoordig ook wel gesproken van bevolkingskrimp of kortweg krimp. Oorzaken van bevolkingsdaling zijn: Denataliteit: er worden minder mensen geboren (geboortecijfer) dan er sterven (sterftecijfer). Vertrekoverschot: er vertrekken meer mensen dan zich in het gebied vestigen.

Waar krimpt en waar groeit de bevolking in Duitsland?

De grootste terugloop vindt plaats op het platteland, terwijl in de stedelijke gebieden de bevolking juist zal groeien. Dat heeft de gerenommeerde Bertelmann Stichting in Gütersloh woensdag bekendgemaakt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven