Inhoudsopgave
- 1 Waar heeft de politie recht op?
- 2 Wat zijn mijn rechten als de politie mij staande houd?
- 3 Wat mag de politie wel en niet doen?
- 4 Wat is de taak van de politie zoals deze is geformuleerd in de wet?
- 5 Welke rechten heb je als pleger bij dit strafbare feit in het strafproces?
- 6 Welke rechten heb je als burger pleger bij dit strafbare feit in het strafproces?
- 7 Is weglopen van de politie strafbaar?
- 8 Wat is de boete voor wegrennen?
Waar heeft de politie recht op?
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Wat zijn mijn rechten als de politie mij staande houd?
Je mag niet behandeld worden alsof je schuldig bent en ook niet alsof je straf hebt; Je hebt recht op gratis juridische hulp van een advocaat voordat je verhoord wordt door de politie en tijdens de verhoren door de politie; Je mag altijd vragen om contact met je advocaat, ook als je niet verhoord wordt.
Wat mag de politie wel en niet doen?
Bevoegdheden van de politie
- identiteitscontrole;
- tassencontrole;
- aanhouden en staandehouden;
- harder rijden in het verkeer;
- met signaallicht en sirene rijden;
- geweld gebruiken;
- onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel;
- telefoon tappen;
Wat gebeurt er als je wegrent voor de politie?
Strikt formeel mag u ook wegrennen bij een aanhouding maar het plegen van verzet is weer strafbaar. Daarnaast kan de vlucht indirect natuurlijk tal van strafbare feiten opleveren (gevaar op de weg). In Nederland heeft een verdachte niet het recht om zich tijdens de verhoren te laten bijstaan door een advocaat.
Welke opsporingsbevoegdheden zonder toestemming heeft de politie?
De politie heeft ook geen toestemming nodig om de verkeersregels te overtreden – zo mag ze bijvoorbeeld op hoge snelheid rijden. De politie mag personen aanhouden als die de openbare orde verstoren, geweld gebruiken als dat onvermijdelijk is en een vuurwapen toepassen in levensbedreigende situaties.
Wat is de taak van de politie zoals deze is geformuleerd in de wet?
De Politiewet omschrijft de taak van de politie als volgt: De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.
Welke rechten heb je als pleger bij dit strafbare feit in het strafproces?
Waarvoor de verdachte vervolgd wordt. Waar en wanneer de strafzaak is. Welke straf de rechter de verdachte geeft. Of de verdachte of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat of niet.
Welke rechten heb je als burger pleger bij dit strafbare feit in het strafproces?
U mag alleen over de gevolgen spreken. U mag zich bijvoorbeeld niet uitlaten of u van mening bent dat de verdachte strafbaar is, of commentaar geven op de gang van zaken ter zitting. Als u zelf niet in staat bent om te spreken of de schriftelijke slachtofferverklaring voor te lezen, kan uw advocaat dit namens u doen.
Wat mag de politie wel en niet België?
De politie kan je identiteit controleren als ze een grondige reden hebben om te vermoeden dat je de orde verstoort, een misdrijf hebt gepleegd (of wil plegen) of wordt opgespoord. Controles mogen niet willekeurig of zomaar gebeuren. Je moet je identiteitskaart niet alleen tonen, ook afgeven.
Wat mag de politie vragen?
De politie mag altijd je ID vragen – maar je hoeft het niet altijd te geven. De politie* mag je ID vorderen als dat ‘redelijkerwijs noodzakelijk is voor de uitvoering van de politietaak’. Bijvoorbeeld als je verdacht wordt van een strafbaar feit, of bij een vechtpartij op straat.
Is weglopen van de politie strafbaar?
Weglopen is niet strafbaar. De politie zal je dus niet arresteren. Maar als minderjarige mag je niet zomaar zelf kiezen waar je woont. Daarom zal de politie je zoeken, om zeker te zijn dat je veilig bent.
Wat is de boete voor wegrennen?
In de coronawet werd in oktober besloten de boete op het overtreden van de coronamaatregelen terug te brengen van 390 naar 95 euro.