Waar in de hydrologische kringloop bevindt zich het meeste water?

Waar in de hydrologische kringloop bevindt zich het meeste water?

Het meeste daarvan is ijs op de polen of in gletsjers. Een zeer klein percentage van het water op de wereld kan gebruikt worden door mensen. Waterdamp, verdamping en condensatie van water zijn belangrijk in de waterkringloop.

Wat is de motor van de waterkringloop?

Al het water in de natuur maakt onderdeel uit van de hydrologische kringloop, oftewel de waterkringloop. Het komt erop neer dat water diverse stappen doorloopt en uiteindelijk weer aan het begin van de kringloop uitkomt, waarna de cyclus overnieuw begint. De motor van dit proces is de zon.

Wat is condensatie in de waterkringloop?

Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht, dus als de lucht afkoelt zal de waterdamp door condensatie als waterdruppeltjes vrijkomen. Deze vallen dan (onder invloed van de zwaartekracht) naar beneden als neerslag.

Waar blijft verdampt water?

In de grote waterkringloop verdampt het water in zeeën en rivieren door de warmte van de zon. De waterdamp komt in de lucht en vormt een wolk. Als er genoeg damp in een wolk zit, gaat het regenen en valt het water weer terug op de aarde. Om drinkwater te maken, ‘lenen’ wij het water uit de kringloop even.

Hoe lang duurt de kringloop van het water?

Hoe snel het water door de kringloop stroomt, hangt af van hoe lang het op weg naar de Noordzee wordt vastgehouden. Een deel van het regen- of smeltwater sijpelt weg in de bodem en stroomt als grondwater naar zee. Ook planten houden grote hoeveelheden water vast.

Wat is de grote waterkringloop?

Grote waterkringloop (1) Water verdampt overal, niet alleen boven zee. Via beken, rivieren, meren of grondwater stroomt het weer naar zee. Ook sneeuw zal ooit smelten en terugstromen naar zee. Dit noemen we de grote waterkringloop.

Wat is de juiste volgorde van de waterkringloop?

1 Volg de weg van het (zee)water in de korte waterkringloop en zet de onderstaande begrippen in de juiste volgorde: afkoeling, verdamping, neerslag, wolken, zeewater. Start de ’tour’ van de lange waterkringloop. 3 Waterdamp (in de lucht) kan afkoelen.

Wat is een kringloop wikikids?

Kringloop is het verloop van een proces waarbij het eind weer aansluit op het begin.

Wat is condensatie wikikids?

Condenseren is als waterdamp overgaat in waterdruppeltjes. Dit gebeurt als lucht afkoelt tot voorbij het dauwpunt. Het dauwpunt is een temperatuur waarop de lucht is verzadigd met waterdamp (er kan niet meer waterdamp bij). Als die warme lucht tegen een koude spiegel of muur komt dan komen er waterdruppeltjes op.

Waarom is koken een bijzondere vorm van verdampen?

Koken. Koken is een speciale vorm van verdamping. Als een vloeistof zoveel wordt verwarmd dat de temperatuur boven het kookpunt komt, ontstaan er overal bellen in de vloeistof en treedt er veel verdamping op. Als de hittebron wordt afgezet, stopt het koken.

Hoeveel water verdampt er bij 30 graden?

Om een idee te geven: een luchtmassa met een temperatuur van precies nul graden kan in iedere kubieke meter ongeveer 5 gram aan waterdamp bevatten. In een luchtmassa met een temperatuur van 30 graden past grofweg zes keer zoveel: ongeveer 31 gram aan waterdamp per kubieke meter lucht.

Hoeveel water verdampt er per dag?

Aan het begin van het groeiseizoen (begin april) verdampt er gemiddeld ongeveer 1,5 mm per dag. Naarmate het groeiseizoen vordert, loopt de verdamping op tot circa 3 mm per dag begin juli. Daarna daalt de verdamping weer. Op vijvers heeft de verdamping een geringe invloed.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven