Waar in het lichaam vindt actief transport plaats?

Waar in het lichaam vindt actief transport plaats?

Bij actief transport worden stoffen tegen hun concentratiegradiënt in via een membraan-eiwit (ATP-pomp) opgenomen in de cel, of afgestaan aan het milieu. Stoffen worden dus opgenomen vanuit een gebied met een lage concentratie naar een gebied met een hoge concentratie van die opgeloste stoffen.

Is Endocytose actief transport?

Blaasjestransport is een speciale vorm van actief transport waarbij grotere deeltjes in en uit de cel worden gebracht door middel van kleine blaasjes of vesikels. Daarom onderscheidt men twee soorten blaasjestransport: endocytose (waarbij stoffen in de cel worden opgenomen) en exocytose (afgifte van stoffen).

Waar in het lichaam vind resorptie plaats?

Resorptie of absorptie (opname, namelijk van voedingsstoffen via de darmwand in het bloed) is het spijsverteringsproces dat in het darmkanaal plaatsvindt. In de dunne darm vindt, door het grote oppervlak, de meeste resorptie plaats.

Waar in het lichaam vindt osmose plaats?

Osmose komt veel voor in de levende natuur. De meeste cellen in ons lichaam, maar ook in die van andere dieren en planten hebben namelijk een halfdoorlatend membraan. Water kan vrij in en uit stromen, maar zout, suiker en andere opgeloste stoffen niet.

Wat is Endocytose biologie?

Endocytose is het proces waarbij de cel stoffen opneemt die door het celmembraan werden ingesloten. De stoffen die het celmembraan door mogen, worden ingesloten doordat het celmembraan verder naar binnen toe instulpt, totdat het uiteindelijk een zelfstandig blaasje (vesikel) vormt, het endosoom.

Wat is Endo en Exocytose?

Als stoffen niet door eiwitpoorten of via diffusie de celmembraan kunnen passeren, kan ook endocytose en exocytose plaatsvinden. Als stoffen op deze manier de cel binnenkomen, heet dit endocytose. Als stoffen op deze manier de cel verlaten is dat exocytose.

Waar stroomt het bloed met voedingsstoffen uit de darmvlokken heen?

Het met voedingsstoffen verrijkte bloed uit de darmvlokken gaat vanuit de darm-haarvaten naar de poortader, die de voedingsstoffen naar de lever vervoert. In de lever neemt de stofwisseling een aanvang.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven