Inhoudsopgave
Waar komen de meeste natuurrampen voor?
Het ene land is gevoeliger voor een natuurramp dan een ander. Volgens de WRI loop je de grootste kans om slachtoffer te zijn van een natuurramp in Centraal Amerika, West- en Midden-Afrika, Zuidoost-Azië en Oceanië.
Waar liggen de breuklijnen?
Aardbevingen komen vooral voor in de buurt van een grote breuklijn. Dat is de lijn waar twee tektonische platen bij elkaar komen. Er zijn een paar grote in de Stille Oceaan, in Zuid-Amerika, bij Japan, en bij de Himalaya.
Wat is de oorzaak van aardbevingen?
De aardkorst bestaat uit losse platen die langzaam ten opzichte van elkaar bewegen. Deze bewegingen noemen we platentektoniek. De platen noemen we ook wel schollen. Door het langs elkaar bewegen van de platen, wordt er een bepaalde spanning opgebouwd die kan leiden tot een aardbeving.
Hoe zijn natuurrampen ontstaan?
Aardbevingen en vulkanen Natuurrampen ontstaan ook door wat er binnen in de aarde gebeurt. Aardbevingen ontstaan doordat aardplaten elkaar raken. Ook zijn op deze zwakke plekken in de loop van miljoenen jaren vulkanen ontstaan. In Indonesië, de Filipijnen, Japan en Chili zijn vulkanen die regelmatig uitbarsten.
Hoe lopen de aardplaten?
Aardplaten bewegen doordat er beweging zit in het binnenste van de aarde. Die beweging ontstaat door warmteverschillen. Tweehonderd miljoen jaar geleden bestond er op aarde maar een groot continent: Pangea. Bij een botsing tussen aardplaten ontstaan gebergten en vulkanen of – in oceanen – vulkanische eilanden.
Hoe zijn breuklijnen ontstaan?
Op de grenzen (breuklijnen) van deze plaatdelen komen aardbevingen en vulkanen voor. De platen in de aardkorst verschuiven ieder jaar 2 tot 12 centimeter. Deze beweging wordt veroorzaakt door opstijgend magma, dit magma breekt dan door de aardkorst waardoor er een scheur ontstaat.
Wat voor soort natuurrampen zijn er?
Over het algemeen maken we onderscheid tussen zes verschillende natuurrampen: aardbevingen, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen, cyclonen, overstromingen en extreme droogte. In dit artikel vertellen we kort wat deze zes soorten natuurrampen en hun consequenties zijn. De wereldbol wordt bedekt door verschillende aardplaten.
Wat is een aardbeving en hoe ontstaat het?
Aardbevingen vinden plaats als er in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. De energie plant zich dan in een golfbeweging vanuit het centrum naar de omgeving voort. Het denkbeeldige punt waar de beving ontstaat, het zwaartepunt van de energiedichtheid, heet het hypocentrum.
Wat is een breuklijn aardbeving?
De grenzen tussen twee platen van de aardkorst worden ook wel breuklijnen genoemd. In gebieden van de aarde waar dergelijke breuklijnen voorkomen, ontstaan vaak aardbevingen. Er zijn ook gebieden waar meerdere breuklijnen dicht bij elkaar liggen.