Waar komt de naam Ceylon vandaan?

Waar komt de naam Ceylon vandaan?

De namen Sri Lanka en Ceylon stammen van deze namen af. Sri is Sanskriet voor eerbiedwaardig.

Welk land Tamiltijgers?

De Tamiltijgers, voluit de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), Tamil: தமிழழவிடுதலைப்புலிகள், ISO 15919: tamiḻ iiḻa viṭutalaip pulikaḷ), is een militante organisatie van de Tamils in Sri Lanka.

Waarom is Sri Lanka een ontwikkelingsland?

Sri Lanka is een ontwikkelingsland waar bijna een kwart van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Dit geldt vooral voor het platteland waar meer dan tachtig procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. De situatie in het noorden en oosten is erg slecht door de effecten van de burgeroorlog.

Waar ligt Sri Lanka op de kaart?

Sri Lanka ligt in Zuid-Azië, een paar tientallen kilometers onder India in de Indische Oceaan. Hierdoor was het in de koloniale tijd een strategische en belangrijke handelspost voor zowel de Hollanders, Portugezen als Engelsen. Sri Lanka draagt ook wel de bijnaam: de Traan van India.

Hoe heet de oorspronkelijke inwoner van Sri Lanka?

De prehistorische inwoners van Sri Lanka waren de Wanniyala-Aetto, beter bekend als de Wedda’s. De Singhali (de voorouders van de Singalezen, vermoedelijk afkomstig uit Noord-India) arriveerden waarschijnlijk in de 6e eeuw v. Chr. Het boeddhisme werd geïntroduceerd in het midden van de 3e eeuw voor Christus.

Wat is de oude naam van Sri Lanka?

In 1948 werd Ceylon onafhankelijk onder de naam Dominion of Ceylon. Het kreeg een Britse gouverneur-generaal die het (grotendeels ceremoniële) staatshoofd was. In 1972 werd het eiland een “vrije, souvereine en onafhankelijke republiek” onder de naam Sri Lanka (sri is Sanskriet voor eerbeidwaardig).

Welk land zijn de Tamiltijgers verslagen?

In 2006 werd de LTTE door de Europese Unie op de lijst van terroristische organisaties geplaatst. De Tamil Tijgers zijn begin 2009 verslagen door het regeringsleger op Sri Lanka. In de zomer van 2009 maakte een nieuwe leider bekend dat de afscheidingsbeweging doorgaat.

Welk land Tamiltijgers verslagen?

Het Sri Lankaanse leger heeft de Tamil-rebellen verslagen. Dat meldt Mahinda Rajapaksa, de president van Sri Lanka. Als het bericht klopt, dan zou een einde zijn gekomen aan een burgeroorlog van 25 jaar die tussen 70.000 en 80.000 slachtoffers eiste.

Wat is de huidige naam van Ceylon?

Ceylon kan verwijzen naar: Het huidige land Sri Lanka sinds 1972. Het voormalige land Dominion Ceylon (1948 – 1972) De voormalige Britse kolonie Brits-Ceylon (1815 – 1948)

Is Sri Lanka groter dan Nederland?

65.610 km²
Sri Lanka/Oppervlakte

Waar hoort Sri Lanka bij?

Sri Lanka is een eiland gelegen ten zuidoosten van India. Het water dat tussen deze 2 landen ligt is de Golf van Mannar. Ten noordoosten van het eiland ligt de Golf van Bengalen. Sri Lanka heeft een enorm lange kustlijn, maar 40% van het eiland bestaat uit bossen, jungle en grasvlakten.

Wat is of was een belangrijke haven of stad in Sri Lanka?

Colombo (Singalees: Kŏḷamba; Tamil: Kŏ̮lumpu) is de commerciële hoofdstad en de grootste stad van Sri Lanka. De stad is tevens de hoofdstad van de Westelijke Provincie. De stad zelf heeft 642.163 inwoners (2001). Colombo is een belangrijke haven en handelscentrum.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven