Inhoudsopgave
Waar komt kernafval vandaan?
Radioactief afval komt voornamelijk voort uit de productie van kernenergie : Exploitatie van kerncentrales die worden gebruikt voor de stroomopwekking of onderzoeksreactoren; Produceren van kernbrandstof en de opwerking daarvan; Ontmanteling van nucleaire installaties.
Wat komt er vrij bij kernenergie?
Kernenergie wordt gemaakt door de kernen van atomen te splijten in een kerncentrale. Als je de kern van een atoom splijt komt er heel veel warmte (energie) vrij. Die warmte gebruik je om water te verwarmen. Het water wordt stoom en de stoom zet grote turbines aan het werk.
Waar is een kernreactor van gemaakt?
Thermische reactoren hebben meestal gezuiverd en verrijkt uranium nodig. Sommige nucleaire reactoren kunnen werken op een mengsel van uranium en plutonium. Het proces waarbij uraniumerts wordt gewonnen, opgewerkt, verrijkt, gebruikt, mogelijk wordt hergebruikt en afgevoerd staat bekend als de nucleaire brandstofcyclus.
Waar komt de naam kernenergie vandaan?
Kernenergie, nucleaire energie of atoomenergie is energie die is opgewekt door middel van kernreacties.
Waar slaat Nederland kernafval op?
De Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) is een te Nieuwdorp op het Industrieterrein Vlissingen-Oost gevestigde organisatie die zich bezighoudt met het opslaan van radioactief afval. Het is de enige organisatie in Nederland die dergelijk afval mag innemen.
Kun je kernafval op zee dumpen?
Na 15 jaar actievoeren door Greenpeace kwam er in 1993 een internationaal verdrag dat het dumpen van radioactief afval in zee verbiedt. De vaten die in zee zijn gedumpt, zijn echter nooit opgeruimd en liggen nog steeds op de zeebodem.
Wat is er gevaarlijk aan kernenergie?
Kerncentrales kunnen beschadigd raken of, zoals in Fukushima gebeurde, zelfs exploderen. De gevolgen van vrijkomende radioactieve straling kunnen catastrofaal zijn – hele landstreken kunnen voor duizenden jaren onbewoonbaar worden.
Hoe veilig is kernenergie?
Kernenergie kan een goede optie zijn in een duurzame energiemix. Het is goedkoop en betrouwbaar. Bovendien stoten kerncentrales geen CO2 uit. Maar het is niet onomstreden: nucleaire ongevallen kunnen grote gevolgen hebben en kernafval blijft lang radioactief en moet daarom veilig worden opgeborgen.
Hoe warm wordt een kernreactor?
In de reactor komt er door de splijting van uranium- of plutoniumkernen heel wat energie in de vorm van warmte vrij. Door deze warmte stijgt de temperatuur van het water in de primaire kring die rond de reactorkern circuleert tot 320°C. Het water wordt onder druk gehouden om te vermijden dat het begint te koken.
Wat maakt men in een kerncentrale?
Onze kerncentrale werkt in principe als een grote stoommachine. Het verschil zit hem in de brandstof: uranium in plaats van kolen. Bij een kerncentrale worden in een reactor uraniumatomen gesplitst die warmte produceren. Daarmee maken we stoom die een turbine aandrijft die elektriciteit opwekt.
Waar wordt kernenergie opgewekt in Nederland?
De enige werkende kerncentrale in Nederland is de kerncentrale Borssele. Deze centrale levert elk jaar ongeveer 485 megawatt kernenergie. Dat is genoeg stroom voor ruim 1 miljoen huishoudens. Daarnaast importeert Nederland ook elektriciteit die is opgewekt met kernenergie.
Wie heeft de kerncentrale uitgevonden?
Door zijn ontdekking van de kernsplitsing legde Otto Hahn de basis voor de toepassing van kernenergie. Hij deed zijn onderzoek op basis van de door Henri Becquerel in 1896 ontdekte radioactiviteit van uranium.