Waar kun je je laten testen op soa?

Waar kun je je laten testen op soa?

Voor een soa-test kun je het beste naar je huisarts of GGD. Wil of kun je daar niet naartoe? Dan kun je een thuistest doen. Die test doe je zelf.

Hoe snel testen op soa?

De meeste soa’s kun je 3 weken nadat je besmet bent aantonen met een soa-test. Dat betekent dat het pas 3 weken na de mogelijke besmetting zin heeft om je te laten testen. Soms kan een soa-test wel eerder, namelijk als je al klachten hebt (bijvoorbeeld afscheiding uit je penis of vagina).

Welke urine voor soa test?

Als je urine wilt opvangen voor een soa test kan je hiervoor het beste ochtendurine gebruiken. Doordat je gedurende de nacht niet hebt geplast kunnen eventuele bacterien in de plasbuis zich vermeederderen. Deze bacterien spoelen tijdens het plassen naar buiten.

Hoe weet je dat je een soa hebt?

Je kunt een soa hebben zonder dat je het merkt. Soms merk je wél iets. Bijvoorbeeld wratjes, blaasjes of wondjes op penis, vagina, anus (poepgat) of in je mond. Of pijn bij het plassen.

Kun je jezelf testen op een soa?

Doe liever geen zelftest. Probeer eerst een soa-test bij je huisarts of het gratis Sense-spreekuur bij de GGD. Testen die je bij de drogist koopt, zijn niet betrouwbaar. Als je wel een thuistest doet, koop dan een test die je opstuurt naar een laboratorium.

Hoe gaat soa-test GGD?

Je krijgt van de arts of verpleegkundige een wattenstaafje in een buisje. Het uitstrijkje kun je doen op het toilet in de huisartspraktijk of GGD. Je gaat met dit wattenstaafje bij je anus naar binnen en strijkt 10 seconden over de wand van je anus.

Hoe snel uitslag soa test?

Uitslagen zijn na ongeveer een week bekend. Je wordt getest op hiv, syfilis, gonorroe, chlamydia en hepatitis B. Indien nodig kun je ook een vaccinatie tegen hepatitis B krijgen.

Welke soa testen met uitstrijkje?

Je kunt een uitstrijkje van je vagina krijgen om te testen of je chlamydia, gonorroe of trichomonas hebt. Je kunt dit zelf doen: Je krijgt van de arts of verpleegkundige een wattenstaafje in een buisje.

Kan een soa test via urine?

Urineonderzoek. Met nieuwe laboratoriumtechnieken kan steeds meer soa-onderzoek worden gedaan via urine. Voor jongens is onderzoek op chlamydia via de urine net zo betrouwbaar als een uitstrijkje uit de plasbuis. Voor meisjes is urine-onderzoek iets minder betrouwbaar dan een zelf afgenomen uitstrijkje uit de vagina.

Hoelang kan je urine bewaren voor soa test?

Maximaal 4 uur bewaren in de koelkast In de koelkast gaat deze groei langzamer, maar na 4 uur is ook de urine uit de koelkast niet meer betrouwbaar te onderzoeken.

Wat moet je doen als je denkt dat je een soa hebt?

Als blijkt dat je een soa hebt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een afspraak bij ons maakt voor een behandeling. De behandeling van chlamydia, gonorroe en syfilis is kosteloos. Heb je een andere soa, dan kan het zijn dat je een recept of een verwijzing naar een medisch specialist krijgt.

Kun je een soa hebben als je nog maagd bent?

SOA vanaf de geboorte Een persoon kan bijvoorbeeld geboren zijn met een vorm van herpes en door middel van orale seks, bestaat de kans dat de herpes wordt overgedragen. Dit kan als gevolg hebben dat de partner een seksueel overdraagbare aandoening heeft opgelopen, ondanks het feit dat beiden personen nog maagd zijn.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven