Inhoudsopgave
Waar kunnen kinderen terecht bij kindermishandeling?
Vraag advies bij Veilig Thuis. U mag Veilig Thuis altijd (anoniem) bellen en uw zorgen delen als het gaat om vermoedens van kindermishandeling. Een medewerker van Veilig Thuis bespreekt de situatie met u en bepaalt in samenspraak met u wat de volgende stappen zijn.
Welke instanties zijn betrokken bij kindermishandeling?
Bij ‘strafbare kindermishandeling’, in de regel de ernstigere vormen van kindermishandeling, zijn sterk van elkaar verschillende instanties betrokken: Veilig Thuis (voorheen het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en het Steunpunt Huiselijk Geweld), politie, het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming …
Wie bellen bij kindermishandeling?
U kunt contact opnemen met de hulplijn via het nummer 1712. Een gesprek met 1712 is discreet: uw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en u hoeft niet te zeggen wie u bent. In een levensbedreigende situatie: bel de politie op het nummer 101. Voor dringende medische hulp: bel het noodnummer 112.
Kun je aan ouders merken dat ze hun kind mishandelen?
Ouders die hun eigen kinderen mishandelen doen dat meestal niet met opzet, maar omdat ze wanhopig zijn. Iedereen wil zijn kind weleens achter het behang plakken, maar ouders van huilbaby’s of ouders die labiel zijn, hebben bijvoorbeeld een grotere kans om hun kind iets aan te doen.
Waar kan je terecht als slachtoffer van huiselijk geweld?
Als u slachtoffer bent van huiselijk geweld, kunt u hulp krijgen van Veilig thuis. Dit is het advies en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Bij Veilig thuis kunt u ook terecht als u pleger of getuige bent van huiselijk geweld.
Wat zijn de vormen van kindermishandeling?
Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling, namelijk:
- Lichamelijke mishandeling. Van lichamelijke mishandeling is bijvoorbeeld sprake als een volwassene regelmatig een kind slaat.
- Emotionele of geestelijke mishandeling.
- Lichamelijke verwaarlozing.
- Emotionele of geestelijke verwaarlozing.
- Seksueel misbruik.
Welke soort kindermishandeling komt het meest voor?
In gezinnen met een niet-westerse migratieachtergrond komen vaker factoren voor die geassocieerd worden met een hoger risico op kindermishandeling. Het gaat hierbij om risicofactoren zoals een lage opleiding, werkloosheid, eenoudergezinnen en grote gezinnen.
Waar kan ik kinderverwaarlozing melden?
Indien er daadwerkelijk sprake is van kindermishandeling of vermoedens van kindermishandeling is het belangrijk dat er tijdig wordt ingegrepen. De eerste stap is het doen van een melding en het op gang zetten van hulpverlening. Dit doe je door te bellen met Veilig Thuis via: 0800 – 2000 (gratis en 24/7 bereikbaar)
Wat kunnen signalen zijn van mishandeling en misbruik?
Gaat vaak tegen de regels of volwassenen in. Is vaak overdreven vroeg of blijft lang rondhangen op school. Zegt negatieve dingen over zichzelf, anderen of de wereld. Speelt gewelddadige of seksuele situaties na.