Waar let je op bij tillen?

Waar let je op bij tillen?

Let bij het tillen van zware spullen op de volgende dingen: Zet je voeten en benen uit elkaar, zodat je stabieler staat (liefst om het object heen). Zet één voet iets naar voor om meer stabiliteit te krijgen. Squat naar beneden. Zorg hierbij dat enkel je knieën en heupen buigen, maar houd je rug zo recht mogelijk.

Hoeveel kilo mag je in je eentje tillen?

Maximaal is dat 23 kilo, maar bij extra zware omstandigheden kan dat dus nog lager zijn. Over het algemeen luidt de uitkomst maximaal 12 kg of zelfs nog veel minder.

Wat zegt de Arbo over tillen?

De Arbowet kent geen specifieke eisen over hoeveel een werknemer mag tillen of dragen. De last mag echter geen gezondheidsrisico opleveren voor de veiligheid en of de gezondheid van de werknemer (Arbobesluit 5.2).

Wat gaat er vaak mis bij verantwoord tillen?

Tillen is erg belastend voor het lichaam, zeker als het vaak gedaan wordt. Bij het tillen van zware voorwerpen bestaat de kans op beschadiging van de rugspieren, de bindweefselbanden rond de wervelkolom of de tussenwervelschijven. Hoe zwaarder men tilt, hoe groter de kans op beschadiging.

Hoe moet je op de juiste manier tillen?

Meer tips:

 1. Voorkom tillen zo veel mogelijk.
 2. Houd de last zo dicht mogelijk bij je lichaam.
 3. Til niet explosief, zet de beweging rustig in gang.
 4. Til bij voorkeur met 2 handen.
 5. Til een zware last samen met een collega.
 6. Draai je lichaam niet door je rug te draaien, maar door je voeten te verplaatsen.
 7. Weet wat je tilt.

Hoe kun je ergonomisch werken in de zorg?

Minder kracht

 1. Werk rustig en maak gebruik van de zwaartekracht.
 2. Werk vanuit een optimale houding (verstellingen gebruiken)
 3. Neem geen (deel)handelingen over die een cliënt nog zelf kan.
 4. Gebruik hulpmiddelen die de inspanning kunnen verminderen zoals glijlakens en tilliften.

Hoeveel mag een verhuizer tillen?

Een verhuizer kan al gauw 100 kg dragen. Het maximum dat een mens kan dragen is 500 kg (wereldrecord Britse gewichtheffer Eddie Hall). Meerdere verhuizers kunnen een piano van 400 kg de trap op krijgen. De Arbowet kent geen specifieke eisen over hoeveel een verhuizer mag tillen.

Hoeveel kilo mag je tillen als je 13 bent?

dingen duwen of trekken van meer dan 20 kilo; achter de kassa werken; vrachtwagens laden of lossen; zelf kranten bezorgen (helpen bij het verspreiden van folders en huis-aan-huisbladen mag wel);

Wat is het verschil tussen tillen en dragen?

Voorkom klachten. Tillen is het met je handen oppakken en neerzetten van een last, zonder dat je jezelf daarbij verplaatst. Als je lopend iets verplaatst tijdens het tillen, noemen we dat dragen. Met deze tips voorkom je gezondheidsklachten.

Wat mag je tillen in de bouw?

In de bouw geldt voor handmatig tillen een maximum gewicht van 50 kg.

Wat is tillen?

Tillen is het met je handen oppakken en neerzetten van een last, zonder dat je jezelf daarbij verplaatst. Als je lopend iets verplaatst tijdens het tillen, noemen we dat dragen.

Waarom is goed tillen belangrijk?

Werknemers die (bijna) dagelijks voorwerpen of mensen tillen of dragen hebben een grote kans op (blijvende) rugklachten. Het is daarom belangrijk om deze vorm van fysieke belasting zo veel mogelijk te beperken of op een verantwoorde manier uit te voeren.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven