Waar slaat Frankrijk haar kernafval op?

Waar slaat Frankrijk haar kernafval op?

Bij de kerncentrale Cruas in de Ardeche is een radioactieve modderstroom in het milieu terecht gekomen. En bij Flamanville aan de Franse westkust is de opslag zo slecht geregeld dat het kernafval gewoon in het water ligt.”

Hoeveel kernafval heeft Nederland?

beschermingsmateriaal, injectienaalden, verpakkingen, afval van de ontmanteling van kerncentrales, afval van onderzoekscentra en universiteiten…) 11.000 m3 middel actief kernafval (lange levensduur en een zwakke tot gemiddelde radioactiviteit) of ca. 13% van alle kernafval (bv.

Waar staan de kerncentrales in Nederland?

Er zijn in Nederland drie werkende kernreactoren: de Kerncentrale in Borssele (KCB) (elektriciteitsproductie) de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten (voor onderzoek en productie van medische isotopen) de Hoger Onderwijs Reactor (HOR) in Delft (voor onderwijs en onderzoek)

Hoeveel werkende kerncentrales heeft Nederland?

Er zijn in Nederland drie werkende kernreactoren: de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten die medische isotopen produceert en waarmee onderzoek wordt gedaan, de Hoger Onderwijs Reactor (HOR) in Delft waar studenten van de Technische Universiteit reactoronderwijs krijgen en (internationaal) onderzoek doen.

Waar laat je kernafval?

Ondergronds? Op dit moment wordt het radioactieve afval dat Nederland produceert bovengronds opgeslagen, bij de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in de gemeente Borsele in Zeeland. Daar ligt het prima, en er is ruimte genoeg voor de komende 100 jaar.

Waar slaan we kernafval op?

Opslag radioactief afval In Nederland wordt radioactief afval bovengronds opgeslagen voor een periode van ten minste 100 jaar. Dat gebeurt bij de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA) in speciaal daarvoor ontworpen gebouwen.

Hoeveel jaar kernafval?

Eén van de grootste problemen van kernenergie is het kernafval dat in de kerncentrale ontstaat. Dit afval is levensgevaarlijk en raakt pas na 240.000 jaar zijn radioactiviteit kwijt. Al die tijd blijft het afval schadelijk voor mens en milieu en moet het weggeborgen worden en bewaakt blijven.

Waarom geen kerncentrale in Nederland?

Hier is (nog) geen definitieve oplossing voor. Elektriciteitsproductie in bestaande kerncentrales is goedkoop, maar de bouw van een nieuwe kerncentrale kost miljarden euro’s. Ook de ontmanteling van centrales is erg duur. De opslagkosten moeten bovendien voor een groot deel betaald worden door de generaties na ons.

Waarom staan kerncentrales bij de grens?

Omdat er in België geen grote stromen in de Noordzee uitmonden, is het debiet bij ons dus per definitie het hoogst aan de grenzen van ons land. Een hoog debiet, zoals in de Schelde ter hoogte van Doel, is een noodzakelijk voorwaarde voor een kerncentrale, want die heeft voortdurend koelwater nodig.

Hoeveel stroom levert Borssele?

De enige werkende kerncentrale in Nederland is de kerncentrale Borssele. Deze centrale levert elk jaar ongeveer 485 MW (megawatt; 1 megawatt is 1 miljoen watt) elektriciteit. Daarmee wordt jaarlijks ongeveer 3,3 miljoen MWh (megawattuur) gemaakt en aan het elektriciteitsnet geleverd.

Hoeveel kerncentrales heeft Italie?

Maar op 24-5-2011 heeft het land n.a.v. de kernramp in Japan besloten zijn plannen voor nieuwe kerncentrales uit te stellen (FD, 25-5-2011). Anno 2010 exploiteert de Italiaanse energiemaatschappij Enel 10 kernreactoren (bron: FD, 18-3-2011).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven