Waar staat PMDS voor?
Het premenstrueel dysforie syndroom (of PMDD – PreMenstrueel Dysphoric Disorder) is een cyclische op hormonen gebaseerde stemmingsstoornis, met symptomen die voorkomen tijdens de premenstruele fase (ook wel luteale fase genoemd) van de menstruatiecyclus, die gemiddeld duurt vanaf de eisprong tot het begin van de …
Hoe weet ik of ik PMDD heb?
Vrouwen met PMDD voelen zich hopeloos depressief, bang, prikkelbaar, gespannen en zijn soms zelfs suïcidaal. PMDD deint mee op dezelfde golf als je menstruatiecyclus. Dat betekent dat je iedere cyclus een periode nergens last van hebt, waarna het ‘feest’ weer van voor af aan begint.
Hoe lang duurt PMDD?
PMDD behandeling. PMDD kan frustrerend en moeilijk zijn om mee om te gaan, vooral als je er nog niet alles van begrijpt. Het duurt gemiddeld 12 jaar voor de juiste diagnose wordt gesteld. Als de symptomen overeenkomen met jouw ervaringen of als je denkt dat je mogelijk PMDD hebt, maak dan een afspraak met je huisarts.
Wat is het verschil tussen PMS en PMDD?
PMS-symptomen zijn over het algemeen echter gemakkelijker te behandelen dan PMDD en vereisen geen voorgeschreven medicatie, waaronder antidepressiva. PMS is ook niet geclassificeerd als een psychische aandoening in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5e editie (DSM-5).
Wat betekent PMDD?
Deze aandoening heet premenstruele dysfore stoornis, of in het Engels PreMenstrual Dysphoric Disorder (PMDD), Drie tot acht procent van de vrouwen heeft hier last van. Dysforie is het tegenovergestelde van euforie; je voelt je prikkelbaar, boos, nerveus, depressief en soms zelfs paranoïde.
Welke klachten week voor menstruatie?
Het premenstrueel syndroom (PMS) is het geheel van lichamelijke (bv. gevoelige borsten, zwelling van de buik) en/of emotionele symptomen (bv. prikkelbaarheid, vermoeidheid) die optreden tijdens de periode net vóór de menstruatie. De klachten zijn soms ernstig genoeg om het normale functioneren te bemoeilijken.
Hoe ontstaat PMDD?
De oorzaak van PMDD is niet duidelijk. Wel is bekend dat angst en onderliggende depressies een rol kunnen spelen in het ontstaan van zowel PMS als PMDD. Wellicht worden de symptomen van deze stemmingsstoornissen dus erger door hormoonveranderingen tijdens de menstruatiecyclus.