Waar valt laboratorium onder?

Waar valt laboratorium onder?

Een laboratorium is een ruimte die gebouwd is voor wetenschappelijk onderzoek. Een laboratorium (meervoud: laboratoria) is geschikt om bepaalde proeven uit te voeren. De naam stamt uit het Latijn, en is afgeleid van labor dat ‘werk’ betekent. Letterlijk is een laboratorium een werkruimte of werkplaats.

Wat doen ze in een laboratorium?

Een laborant(e) (mbo-III-opgeleid) of analist(e) (mbo-IV of hbo-opgeleid), ook wel laboratoriumtechnoloog genoemd, is een gespecialiseerde medewerker in een laboratorium van bijvoorbeeld een ziekenhuis, universiteit of bedrijf. Hij of zij onderzoekt en analyseert allerlei (bio)chemische stoffen.

Wat is een klinisch labo?

De klinische biologie is een discipline in de patiëntenzorg die afwijkingen in het bloed of andere lichaamsvochten aantoont aan de hand van laboratoriumtests. Op basis van de afwijkingen zal de klinisch bioloog de behandelende arts bijstaan om een medische diagnose te stellen en de verdere behandeling te bepalen.

Wat is een laboratorium onderzoek?

Wat is een laboratoriumonderzoek? Laboratoriumonderzoek is vaak een van de eerste stappen in het traject om te ontdekken wat u heeft. Als uw arts het nodig vindt, onderzoeken wij in het algemeen klinisch laboratorium daarom uw bloed, urine, beenmerg en/of andere lichaamsvloeistoffen.

Wat is meervoud van laboratorium?

Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in stijl. Enkele woorden van Griekse of Latijnse herkomst kennen een klassiek meervoud én een Nederlands meervoud.

Wat is biochemisch bloedonderzoek?

Een biochemisch bloedprofiel geeft de gehaltes van verschillende stoffen (zoals elektrolyten, eiwitten, en enzymen) in het bloed aan. Omdat deze stoffen verschillend verwerkt worden door de organen kunnen stijgingen of dalingen bepaalde aandoeningen aan het licht brengen.

Wat doe je als laborant in het ziekenhuis?

Wanneer je werkzaam bent voor een onderzoekslaboratorium in een ziekenhuis, onderzoek je urine, ontlasting, bloed en andere monsters. Je test deze op bepaalde bestanddelen of bacteriën. Ondertussen registreer je je werkzaamheden en de uitslag.

Wat doet een lab analist?

De Analist werkt in een laboratorium, waar hij onderzoek doet in bepaald vakgebied. Met de apparatuur in het laboratorium moet de Analist goed en nauwkeurig om kunnen gaan, maar het is de taak van de laborant om te zorgen dat alles nog werkt. Dit is dan ook het grootste verschil tussen een Analist en een laborant.

Wat is microbiologisch laboratorium?

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen: bacteriën, virussen, gisten, schimmels en parasieten. In een microbiologisch laboratorium worden verschillende methoden gebruikt om deze ziekteverwekkers, of een reactie daarop, aan te tonen.

Wat is een klinisch chemisch laboratorium?

Het Klinisch chemisch laboratorium (KCL) onderzoekt in opdracht van uw behandelaar (bijvoorbeeld huisarts, medisch specialist of verloskundige) uw bloed, urine, ontlasting en andere lichaamsvloeistoffen.

Wat is het meervoud van jubileum?

Woordherkomst en -opbouw

enkelvoud meervoud
naamwoord jubileum jubilea jubileums
verkleinwoord

Hoe schrijf je niveau in meervoud?

Voor de volledigheid: de verkleinvorm en het meervoud van bureau zijn bureautje en bureaus (niet bureaux of bureau’s), en die van niveau zijn niveautje en niveaus (niet niveaux of niveau’s).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven