Waar vind ik de eindtermen?

Waar vind ik de eindtermen?

Op de website onderwijsdoelen(dit is een externe link) vind je alle doelen die zijn vastgelegd voor het basisonderwijs, secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, volwassenonderwijs en hoger onderwijs.

Wat is een specifieke eindterm?

Specifieke eindtermen zijn doelen met betrekking tot specifieke kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes waarover een leerling moet beschikken om vervolgonderwijs aan te vatten.

Wat zijn onderwijsdoelen?

Onderwijsdoelen is een overkoepelend begrip waarmee wordt verwezen naar basiscompetenties, eindtermen, eindtermen basisgeletterdheid, ontwikkelingsdoelen, cesuurdoelen, specifieke eindtermen en uitbreidingsdoelen die gelden in het basisonderwijs, secundair onderwijs (ook duaal leren, leren en werken), deeltijds …

Wat zijn Leergebiedoverschrijdende eindtermen?

Leergebiedoverschrijdende eindtermen zijn minimumdoelen die niet specifiek behoren tot één leergebied, maar onder meer door middel van meer leergebieden of onderwijsprojecten kunnen worden gerealiseerd.

Waar vind ik Leerplandoelen?

Waar vind je leerplannen? Op de websites van het GO! en de koepelorganisaties van de onderwijsnetten kan je leerplannen downloaden, afdrukken of bestellen.

Waar vind ik de vakoverschrijdende eindtermen?

De stam levert een opsomming van vrij algemeen geformuleerde eindtermen, los van elke context. Ze zijn toepasbaar in álle opvoedings- en onderwijsactiviteiten van de school. Leren leren heeft als vakoverschrijdende rubriek een eigen karakter. Het pakket leunt zeer sterk aan bij de kerntaken van het onderwijs.

Wat is een Onderzoekscompetentie?

Onderzoekscompetentie: de deelcompetenties die nodig zijn voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Binnen de context van het secundair onderwijs is de OC per pool geformuleerd in drie specifieke eindtermen1.

Wat zijn Vakgebonden eindtermen?

Er zijn vakgebonden eindtermen (wiskunde, taal, ) maar eveneens vakoverschrijdende eindtermen (VOET): milieu-educatie, leren leren en leren kiezen, sociale vaardigheden, opvoeden tot burgerzin en gezondheidseducatie. Voor het lager onderwijs zijn er drie: leren leren, ICT-vaardigheden en sociale vaardigheden.

Wat is populatieniveau?

In de eerste betekenis van het woord betekende ‘op populatieniveau’ een criterium voor het ontwerp van de eindtermen. De betrokken eindtermen moesten op Vlaams niveau voor de meerderheid van de leerlingen haalbaar zijn.

Wat zijn eindtermen lager onderwijs?

Eindtermen zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover een leerling of student aan het eind van een opleiding minimaal zou moeten beschikken. Anders gezegd: het streefdoel van wat een leerling, student of cursist ‘kent, snapt en kan’ na voltooiing van een opleiding of cursus.

Wat zijn minimumdoelen?

De overheid legt onderwijsdoelen vast, de minimumdoelen van ons onderwijs. Die minimumdoelen omvatten een minimum aan kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes die de leerlingen moeten bereiken.

Wie schrijft de leerplannen?

Leerplannen opmaken is in principe een bevoegdheid van het schoolbestuur of de inrichtende macht, maar in de praktijk zijn het meestal de onderwijsnetten en onderwijskoepels die ze opstellen.

De eindtermen zijn de basiskennis die u moet verwerven in het gewoon lager onderwijs, gewoon secundair onderwijs, de basiseducatie en het secundair volwassenenonderwijs. U kan bijkomende inlichtingen verkrijgen via het aanvragen van de brochure ‘Ontwikkelingsdoelen en eindtermen’ van de Vlaamse Gemeenschap.

Wat zijn eindtermen en ontwikkelingsdoelen?

Eindtermen en ontwikkelingsdoelen zijn de door de overheid bepaalde minimumdoelen van ons onderwijs. Ze bepalen voor de leerlingenpopulatie in het gewoon lager onderwijs, het gewoon secundair onderwijs, de basiseducatie en het secundair volwassenenonderwijs een minimum aan: Kennis. Inzicht.

Wie maakt de eindtermen?

Wie bepaalt wat er in de eindtermen komt? De overheid, in samenspraak met heel wat onderwijsexperts. Het Vlaams Parlement gaf de opdracht aan teams van slimme leraars en experts om de eindtermen te vernieuwen. De politici moeten het resultaat van hun werk nu nog tot wet maken met een officiële stemming.

Wat betekent ontwikkelingsdoel?

Ontwikkelingsdoelen: Dat wat door aanbod en rijke leeromgeving wordt nagestreefd, als te stimuleren (volgende) fase in ontwikkeling van een kind of van kinderen. Daarbij wordt ontwikkeling gezien als een natuurlijk proces dat alle kinderen in principe doorlopen.

Wat is het verschil tussen Leerplandoelen en eindtermen?

In de leerplannen kan een school meer doelen opnemen dan de minimumdoelen uit de eindtermen. De Onderwijsinspectie controleert of scholen de eindtermen correct behandelen en bereiken bij de leerlingen. Een leerling die de eindtermen bereikt heeft, heeft dus recht op zijn diploma.

Wat zijn de eindtermen Basisgeletterdheid?

Wat is basisgeletterdheid? Eindtermen zijn de door de overheid bepaalde minimumdoelen van het onderwijs. Ze bepalen onder andere voor de leerlingen uit het secundair onderwijs een minimum aan kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes.

Wat zijn Attitudinale eindtermen?

Dat zijn minimumdoelen die een school moet bereiken bij de leerlingengroep. Attitudinale eindtermen moeten niet bereikt maar nagestreefd worden. Ze worden aangeduid met een °. Eindtermen zijn leergebiedgebonden of leergebiedoverschrijdend.

In de eerste betekenis van het woord betekende ‘op populatieniveau’ een criterium voor het ontwerp van de eindtermen. De betrokken eindtermen moesten op Vlaams niveau voor de meerderheid van de leerlingen haalbaar zijn. Ooit kleefde men daar een richtinggevend percentage op maar dit is intussen verlaten.

Welke eindtermen zijn er?

Eindtermen basisgeletterdheid (te bereiken door een individuele leerling) Uitbreidingsdoelen Nederlands (voor een beperkte groep leerlingen)…In de eerste graad B-stroom zijn er:

  • Vakgebonden ontwikkelingsdoelen (na te streven)
  • Vakoverschrijdende ontwikkelingsdoelen (na te streven)
  • Attitudes (na te streven)

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven