Waar worden polymeren voor gebruikt?

Waar worden polymeren voor gebruikt?

Een voorbeeld van een polymeer is polyetheen. Deze bekende kunststof wordt veel gebruikt in de vorm van boterhamzakjes, vuilniszakken en flessen voor melk en huishoudmiddelen. De monomere bouwsteen voor deze stof is etheen, C2H4. Deze koolwaterstof is niet verzadigd: hij bevat een dubbele binding.

Welke stoffen zijn polymeren?

Een polymeer is een grote molecuul die bestaat uit een lange keten van gelijke delen (monomeren, gelijksoortige moleculen/ionen). Natuurlijke polymeren zijn o.a. eiwitten en zetmeel. Kunstmatige polymeren zijn thermoplasten, thermoharders en elastomeren; deze worden meestal verkregen bij de destillatie van aardolie.

Wat is de belangrijkste grondstof voor kunststof?

Kunststoffen worden gemaakt van natuurlijke, organische materialen zoals cellulose, kool, aardgas, zout en, natuurlijk, ruwe olie. Ruwe olie is een complex mengsel van duizenden verbindingen dat eerst moet worden verwerkt voordat het kan worden gebruikt.

Wat zijn polymeerketens?

Een extreem lange, organische molecule die uit een aaneenschakeling van vele (duizenden) monomeren bestaat. Je kunt een polymeer vergelijken met een halsketting, waar de monomeren de aan elkaar geregen parels voorstellen.

Is polymeer kunststof?

De productie van kunststof Plastics zijn opgebouwd uit bundels macromoleculen, ook wel polymeren genoemd. Een polymeer is opgebouwd uit moleculen ontstaan door synthese van kleine moleculen: monomeren. De basis van kunststof is aardolie.

Waar worden polymeren van gemaakt?

Polymeren staan vooral bekend als plastics, maar ook eiwitten en koolhydraten zijn voorbeelden van polymeren. Een lage of hoge druk, verschillende verwerkingstemperaturen en verschillende soorten monomeren: het zijn allemaal factoren die het mogelijk maken om verschillende polymeren te maken.

Is een polymeer een kunststof?

Is polymeer een kunststof?

Andere namen voor kunststof zijn polymeren of plastic(s). Het woord polymeer is uit het Grieks afgeleid, poly is veel en meer betekent deel. Een polymeer is een molecuul dat bestaat uit een aaneenschakeling van meerdere identieke deeltjes. Deze deeltjes zijn monomere eenheden.

Wat valt er onder kunststof?

Kunststof is materiaal dat is opgebouwd uit zeer grote moleculen die ontstaan door chemische synthese, dat wil zeggen een chemische reactie waardoor er een nieuwe synthetische stof ontstaat vanuit natuurlijke grondstoffen. De grondstoffen van de plastic-chemie zijn koolwaterstoffen afkomstig uit aardolieraffinage.

Wat is allemaal van kunststof gemaakt?

Patatbakjes, colaflesjes, folie om groente en fruit, oortjes voor muziek, je pinpas, je broodtrommel.. Allemaal plastic. Plastics worden ook wel kunststoffen genoemd. In de praktijk gebruiken we de woorden plastic en kunststoffen door elkaar heen.

Wat geeft de Reactievergelijking aan?

Een reactievergelijking is een symbolische voorstelling van een chemische reactie of een kernreactie, waarin wordt aangegeven welke reagentia reageren tot welke producten, en in welke verhoudingen.

Hoe wordt plastic gemaakt scheikunde?

De grondstoffen van de plastic-chemie zijn koolwaterstoffen afkomstig uit aardolieraffinage. Deze grondstoffen gaan tijdens de chemische synthese covalente of ionaire bindingen aan en vormen zo amorfe of kristallijne stoffen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven