Waar zijn de longen?

Waar zijn de longen?

Je longen hebben een bijzondere anatomie en bevinden zich in je borstkas en worden omringd door je ribben. Tussen je borstwand en je longen liggen twee longvliezen. Tussen deze twee longvliezen zit een soort ‘glijmiddel’, waardoor de vliezen over elkaar kunnen bewegen.

Wat is de functie van de luchtwegen?

De luchtwegen vormen een complex systeem met als belangrijkste functies: • opname van zuurstof in het bloed en afgifte van kooldioxide aan de buitenlucht, wat plaatsvindt in het diffusieoppervlak (gasuitwisseling); • verplaatsing van lucht naar het diffusieoppervlak; • bescherming van het diffusieoppervlak.

Wat zit er boven je longen?

Van boven naar beneden is er eerst de luchtpijp. Dit is de ‘boomstam’, Deze vervoert de ingeademde lucht vanuit de neusholte of mondholte richting de longen. Aan het einde van de luchtpijp bevinden zich de bronchiën, zij zijn in dit voorbeeld de takken en vormen de ingang van de longen.

Wat gebeurt er in je longen?

Longen zorgen voor opname van zuurstof uit de lucht en zorgen ervoor dat afvalstoffen (koolstofdioxide) van het lichaam weer uitgeademd worden. Dit proces heet gaswisseling en vindt plaats in de longblaasjes, diep in de longen.

Waar zitten precies je longen?

Je longen zitten boven in je borstkas. Als je inademt gaat de lucht door je neus of mond en via de luchtpijp naar je longen. Longen lijken een beetje op een omgekeerde boom. Aan het eind van de takken zitten trosjes druiven.

Waar voel je pijn in je longen?

Pijn in de borst kunt u ook hebben bij een longontsteking, griep of bij een erge verkoudheid. Ademen en hoesten doen pijn. Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven. De pijn is er steeds en wordt erger bij diep inademen en bij bewegingen.

Wat is de werking van de longen?

Longen nemen zuurstof op In de lucht zit zuurstof. Deze zuurstof komt door het inademen in de longen terecht. Als de zuurstof in de longblaasjes zit, kan het door de wand heen naar de bloedvaten. Het bloed stroomt door je hele lichaam en brengt zo de zuurstof overal in je lichaam.

Welke organen behoren tot de luchtwegen?

Het ademhalingsstelsel bestaat uit de organen waar lucht doorheen stroomt en noemen we de luchtwegen. Deze bestaan uit: neus- en mondholte, keelholte, strottenhoofd, luchtpijp, bronchiën en longblaasjes. Deze worden onderverdeeld in twee delen.

Wat kan je doen tegen Longpijn?

Tips

  • Neem de tijd om te herstellen en doe rustig aan. Je hoeft niet in bed te blijven, maar zorg wel voor voldoende rust. Wanneer je rust hoef je minder diep te ademen en heb je minder pijn.
  • Eet gezond en rust veel, zodat je weerstand beter wordt.
  • Ga op de pijnlijke zijde liggen. Door de druk neemt de pijn af.

Kan je pijn in je longen voelen?

Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven. De pijn is er steeds en wordt erger bij diep inademen en bij bewegingen. Pijn in de borstkas kan ook komen door een longembolie. Er zit dan een klontje bloed in een bloedvat.

Wat gebeurt er met het bloed in de longen?

Uitwisseling van gassen Via deze bloedvaatjes komt de ingeademde zuurstof in het bloed terecht. Het bloed vervoert het zuurstof daarna door het hele lichaam. Het bloed geeft afvalstoffen (koolstofdioxide) terug aan de lucht in de longblaasjes. De koolstofdioxide ademen we vervolgens weer uit.

Wat is de taak van de longen?

Onze longen zijn van levensbelang. Ze zorgen ervoor dat we goed kunnen ademen. Met gezonde longen gaat ademhalen vanzelf, waardoor je bijna zou vergeten hoe belangrijk ze zijn. Dankzij de longen krijgt je lichaam elke vier seconden zuurstof.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven