Inhoudsopgave
Waarom 0-uren contract?
Het grootste pluspunt van een nulurencontract is dat de personeelskosten laag blijven. Is er geen werk, dan hoef je de werknemers niet in te zetten en in de meeste gevallen ook niet te betalen. Is er daarentegen veel werk, dan laat je alle werknemers komen en betaal je ze voor de gewerkte uren.
Heb je opzegtermijn bij 0-uren contract?
De opzegtermijn voor een nulurencontract is vanaf 1 januari hetzelfde als de oproeptermijn: 4 dagen. Als in uw cao een kortere oproeptermijn is afgesproken, dan geldt deze termijn als opzegtermijn. U kunt een nulurencontract alleen tussentijds opzeggen als dit in uw arbeidsovereenkomst is opgenomen.
Welke rechten heb je met een 0-uren contract?
Welke rechten heb je met een nulurencontract? Jouw werkgever moet je minstens 4 dagen van tevoren oproepen voor werk. Als jouw werkgever jou minder dan 4 dagen van tevoren oproept, ben je niet verplicht om te komen werken. Je hebt recht op vakantiegeld en doorbetaalde vakantie-uren.
Heb ik recht op Ziektewet bij 0-uren contract?
Zolang uw nul-urencontract duurt, kunt u geen Ziektewet-uitkering krijgen. Bent u nog steeds ziek als uw nul-urencontract eindigt? Dan geeft uw werkgever dat aan ons door. Dat hoeft u zelf niet te doen.
Wat heeft iedereen recht op vakantiegeld?
Iedereen heeft recht op vakantiegeld: 8% van het salaris moet apart op je loonstrook staan. Vakantiegeld is ten minste 8 procent van het loon. Als je als deeltijder meer uren hebt gewerkt dan je contracturen, dan horen die uitbetaald te worden en de vakantietoeslag en -uren opgebouwd.
Hoe wordt vakantiegeld opgebouwd?
Vakantiedagen worden net als vakantiegeld opgebouwd. Dit gebeurt bij een 0-urencontract door middel van het aantal gewerkte uren. Hierdoor bouwt de werknemer maandelijks een aantal uren op. De werknemer heeft recht om deze uren op te nemen wanneer hij verlof aanvraagt. Het afkopen van wettelijke vakantiedagen is verboden.
Wat is vakantiegeld verplicht?
Vakantiegeld is verplicht en mag niet in het gewone loon verstopt zitten. Daarnaast hoor je ook nog vakantierecht (betaald verlof) op te bouwen over je gewerkte uren. Het is wettelijk bepaald dat het vakantiegeld op je loonstrook wordt vermeld.
Wanneer krijg je vakantiegeld uitbetaald?
Het nog niet uitbetaalde vakantiegeld dat je hebt opgebouwd in de maanden voor je met ontslag gaat, krijg je bij het einde van je oude baan uitbetaald. Dit geldt ook bij onvrijwillig ontslag. Eventuele niet-opgenomen vakantiedagen moet je werkgever je in geld uitbetalen.