Inhoudsopgave
Waarom bel je 112?
U belt het alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp. Bijvoorbeeld als u of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft. Bij brand. Of als u getuige bent van een misdrijf.
Heb je voor 112 beltegoed nodig?
U kunt met een mobiel zonder beltegoed of (geldige) simkaart toch per ongeluk 112 bellen. Dit kan als de batterij niet leeg is. Op het scherm verschijnt ‘noodoproep’. Als u dan de beltoets indrukt, belt u automatisch naar de alarmcentrale.
Wie betaalt de ambulance?
Een ambulancerit (spoed) komt gemiddeld neer op ongeveer €600. De prijs van spoedvervoer per ambulance wordt mede bepaald door het aantal kilometers dat de ambulance gereden heeft en een toeslag voor de meldkamer die de rit coördineert. Het ambulancevervoer wordt betaald door de zorgverzekeraar.
Waarom bel je een ambulance?
Het noodnummer 112 is enkel voor noodgevallen. In het geval van een ernstig auto-ongeval, mag je naar 112 (ambulance/brandweer) bellen als er gewonden zijn of als er sprake is van een voertuigbrand. Je mag naar 101 (politie) bellen als het voertuig een gevaar vormt of de openbare orde stoort.
Is het erg als je per ongeluk 112 belt?
Misbruik van 112 is strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen.
Wie neemt de telefoon op als je 112 belt?
Als u 112 mobiel belt maakt u verbinding met 1 van de netwerkproviders. Krijgt u geen verbinding met het mobiele netwerk van uw eigen provider? Dan kunt u toch altijd 112 bellen. Want de netwerkproviders in Nederland hebben afgesproken om 112 oproepen van elkaar over te nemen.
Kan je zonder bereik 112 bellen?
U kunt zelfs 112 bellen als het toetsenbord van uw mobiele telefoon is geblokkeerd. Ook kunt u het alarmnummer bellen als uw beltegoed op is. Dan gaat de verbinding naar 112 automatisch via een andere provider met wel bereik. Alleen wanneer u ergens bent waar u geen bereik hebt, krijgt u geen verbinding met 112.
Waarom staat er alleen noodoproepen?
Als je alleen noodoproepen kunt doen, kan dat aan een aantal zaken liggen. Mogelijk is er een storing. Controleer of je simkaart wel werkt in een ander toestel en of je geen betalingsachterstand hebt.
Is ambulance vervoer verzekerd?
U krijgt ambulancevervoer vergoed uit uw basisverzekering. We vergoeden tot maximaal 200 kilometer per enkele reis. Het kan gaan om spoedvervoer óf besteld vervoer, bijvoorbeeld als u alleen liggend vervoerd mag worden.
Wie betaald de traumahelikopter?
De basisverzekering vergoedt zorgkosten die medisch noodzakelijk zijn. Als je met de ambulance opgehaald moet worden en naar de spoedeisende hulp moet worden gebracht, krijg je deze kosten vergoed.