Waarom bestaat afval?

Waarom bestaat afval?

Om grondstoffen en energie te besparen, wordt afval steeds vaker gescheiden in componenten die geschikt zijn voor hergebruik of recyclage. Van afvalscheiding bestaan twee varianten: Voor- of bronscheiding gebeurt voordat afval wordt weggegooid, nascheiding heeft plaats nadat afval is weggegooid.

Waarom minder afval?

Op lange termijn zorgt minder afval ervoor dat we ons milieu en de oceaan beter beschermen, wat alleen maar goed is voor alle levende wezens en planten – en voor de hele aarde. We zullen er zelf ook de vruchten van plukken, want het zijn de natuur en een stabiel klimaat die ons leven beschermen en aangenamer maken.

Waarom gft afval scheiden?

Toch zijn er goede redenen om gft gescheiden in te zamelen: Gft gescheiden inzamelen en composteren is goedkoper dan het samen met het restafval verwerken. Dit scheelt weer in de gemeentebelasting die jij betaalt voor het ophalen en verwerken van huisvuil (de afvalstoffenheffing). Steeds meer gft-afval wordt vergist.

Hoe minder restafval?

Tips om afval te voorkomen

  1. Gun je spullen een langer leven.
  2. Verpakking vermijden en of verminderen.
  3. Bespaar papier.
  4. Doe mee met het hergebruik.
  5. Koop verstandig en/of gebruik diensten.

Waarom minder plastic gebruiken?

Veel van het gebruikte plastic kunnen we niet goed opvangen of verwerken. Daardoor komt er jaarlijks 8 miljoen ton aan kunststoffen in onze oceanen terecht. Daarvan heeft 80% zijn oorsprong in de 1000 grootste rivieren in de wereld. Dieren raken erin verstrikt of eten het op met sterven tot gevolg.

Wat is het effect van afval scheiden?

Bespaar CO2 en geld door afval te scheiden Er hoeven bijvoorbeeld minder bomen gekapt te worden voor papier en we hoeven minder aardolie te winnen voor plastic. Recyclen kost vaak minder energie dan het winnen van grondstoffen voor nieuwe materialen en dat is beter voor het klimaat.

Hoe kun je het beste afval scheiden?

Afval scheiden – verschillende mogelijkheden

  • Haal de prullenbak in de keuken weg.
  • Maak in je garage verschillende afvalbakken in verschillende kleuren; iedere categorie krijft zo zijn eigen kleur.
  • Probeer zo min mogelijk afval te maken – want voorkomen is beter dan genezen.
  • Doe je boodschappen, let dan op de verpakking.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven