Inhoudsopgave
Waarom Cuppen motorbanden?
Waarom is cuppen een probleem? Banden zijn zo ontworpen dat het loopvlak tijdens het rijden steeds contact maakt met het wegdek. Bij cupping ontstaan op willekeurige plaatsen hoogteverschillen in het profiel. Die onderbreken het wegcontact, zodat de band soms geen contact meer maakt met de weg.
Kan je met lekke band rijden?
Als je binnen de bebouwde kom rijdt, waar je maximaal 50 km per uur mag, kun je in principe nog wel met een zachte band doorrijden totdat je thuis of bij een garage bent. Met een platte band doorrijden is absoluut niet aan te raden, want hiermee kun je de velg beschadigen.
Hoelang kan een Motorband mee?
Er is nog altijd geen concreet antwoord te geven op hoeveel kilometer je met motorbanden kunt rijden. Er zijn motorrijders die na een dag rijden op het circuit al na 400 km de banden moeten vervangen. Zo zijn er ook rustige motorrijders die wel 20.000 tot 25.000 kilometer met de motorbanden rijden.
Hoeveel jaar gaan motorbanden mee?
Tussen de 5 en 10 jaar kunnen na inspectie door een deskundig persoon bij akkoord gewoon onder de motor geplaatst worden. Mits de banden juist opgeslagen zijn geweest. Bij banden ouder dan 10 jaar is er kans dat er veroudering opgetreden is en niet meer de kwaliteit heeft die de band hoort te hebben.
Hoe bereken je de hoogte van de wang van een band?
55 = de hoogte-/ breedteverhouding van de wang van de band ten opzichte van de breedte van het profiel (de hoogte van de wang van de band is 55% van de breedte van het loopvlak). Dat betekent dat als de breedte van het profiel 20,5 cm is, de hoogte van de wang daar van 55% is, dus 11,2 cm hoog is.
Wat doet Wegenwacht bij lekke band?
Het gele wiel van de Wegenwacht vervangt de lekke band met velg en is een noodreparatie waarmee de leden in een mum van tijd weer met hun eigen auto verder kunnen. In de bijgeleverde bandenhoes kunnen ze het gele wiel gratis terugzenden naar de ANWB of hun garage vragen dit te verzorgen.
Hoe merk je dat je autoband lek is?
Ten eerste verandert het rolgeluid van de band; vlak na het lek raken zal het rubber harder gaan ‘zoemen’. Zit er nog minder lucht in de band, dan verandert dat al snel in een klapperend of kloppend geluid. Verder merk je ook meteen dat de auto anders stuurt.