Waarom gescheiden riolering?

Waarom gescheiden riolering?

In een gescheiden rioleringsstelsel worden het afvalwater en het regenwater gescheiden afgevoerd. Op deze manier voorkomen we de wateroverlast die veroorzaakt wordt wanneer een gemengd rioleringsstelsel het overtollige regenwater niet kan slikken.

Hoe gescheiden riolering aanleggen?

Of uw straat al een gescheiden riolering heeft, kunt u navragen bij uw rioolbeheerder ((opent in nieuw venster)). Voor bestaande gebouwen is de scheiding tussen het afvalwater en het regenwater alleen verplicht als er daarvoor geen leidingen onder of door het gebouw moeten worden aangelegd.

Is gescheiden riolering verplicht?

De gescheiden afvoer van afval- en regenwater is sinds 2000 verplicht bij nieuwbouw. Voor herbouw sinds 2008. Het rioleringsstelsel in je buurt en je type woning zijn bepalend: Bestaande woning in halfopen bebouwing: bij de aanleg van een gescheiden riolering in de straat, is een volledige scheiding verplicht.

Waar ligt gescheiden riool?

In de nieuwe delen van Amsterdam ligt een gescheiden rioolstelsel. Dit betekent dat het regenwater los van het afvalwater opgevangen wordt. Het regenwater gaat direct naar een rivier, kanaal of vijver (oppervlaktewater). Afvalwater is vuil water uit bijvoorbeeld toilet en douche.

Waarom regenwater scheiden van afvalwater?

Wanneer een riool zich helemaal opvult met regenwater, kan ook wateroverlast op straat ontstaan. Zo komt er sneller ongezuiverd water in onze waterlopen terecht. Redenen genoeg dus om regenwater waar mogelijk te scheiden van huishoudelijk afvalwater.

Wat indien geen riolering?

Indien er nog geen riolering ligt, die aangesloten is op een waterzuiveringsinstallatie, zijn er 2 mogelijkheden: De aanleg van riolering/aansluiting op zuiveringsinstallatie is later voorzien: alle afvalwater dient gezuiverd te worden alvorens te lozen op gracht/sterfput.

Is afkoppelen verplicht?

Op termijn zal zowat iedereen zijn regenwater moeten afkoppelen. Als je verbouwt of je tuin opnieuw aanlegt, bekijk dan hoe je beide waterstromen (afval- en regenwater) van elkaar kunt scheiden. Op die manier kan je later extra werk en kosten uitsparen én bouw je mee aan een beter leefmilieu.

Wat is een Persriolering?

Persriolering: bij persriolering wordt met een pomp wordt het vuilwater onder druk door de riolering gepompt. De rioolbuizen bestaat uit een soort dikke tuinslangen.

Waarom regenwater en rioolwater afzonderlijk afvoeren?

Als het niet mogelijk is om het regenwater te hergebruiken, te laten infiltreren in de grond of tijdelijk op te slaan, mag het ook geloosd worden in de regenwaterafvoer van het gescheiden rioleringsstelsel. Regenwater apart houden is slim om wateroverlast te voorkomen en om uitdroging van de bodem te vermijden.

Heeft iedereen een septische put?

Een septische put is niet verplicht in elke gemeente. De rioolbeheerder (gemeente, intercommunale …) staat in voor de behandeling van afvalwater. En bepaalt dus of je een septische put moet plaatsen als er riolering is in de straat.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven