Inhoudsopgave
Waarom heb je zintuigen nodig?
Zintuigen vormen een brug tussen ons en onze omgeving. We kunnen in contact komen met andere mensen, reageren op wat er om ons heen gebeurt, ons aanpassen aan omstandigheden. Soms is een waarneming genoeg (‘ha, lekker warm’) om contact met de buitenwereld tot stand te brengen.
Waarom zie je geen diepte met een oog?
Tussen de twee beelden die onze ogen aan de hersenen doorgeven, zijn heel kleine verschillen. Als je met één oog kijkt, kan je het beeld niet helemaal goed zien. Dat komt doordat de ogen van een mens ongeveer 6.5 centimeter uit elkaar staan en dat elk oog het beeld net op een iets andere plaats ziet.
Wat is de functie van de zintuigen?
Een zintuig of organum sensus is een gespecialiseerd orgaan dat een organisme in staat stelt bepaalde, voor het zintuig specifieke, stimuli (prikkels) waar te nemen. Ieder afzonderlijk zintuig geeft mens en dier toegang tot een bepaald deel van de fysische werkelijkheid.
Hoe werkt het zien?
Het licht dat het oog is binnengekomen, wordt hier waargenomen door lichtgevoelige cellen. Er zijn twee soorten cellen: kegeltjes en staafjes. De kegeltjes nemen kleur en contrast waar, waardoor we details kunnen zien. De staafjes nemen licht en donker waar, waardoor we ook kunnen zien als er weinig licht is.
Wat doen je zintuigen als je loopt?
Als je bijvoorbeeld op het strand loopt en je stapt op het puntje van een schelp, dan voelen de zenuwuiteinden van een pijnzenuw in je voet een prik. Die waarneming sturen ze via de zenuwcellen naar je hersenen. De hersenen verwerken deze informatie razendsnel en sturen weer een signaal terug door de zenuwen.
Wat betekent ziet geen diepte?
Bij mensen met een lui oog onderdrukken de hersenen het beeld uit één van de ogen. Dit heeft als gevolg dat iemand met een lui oog geen diepte ziet. Er wordt pas gesproken van een lui oog wanneer er geen andere oogafwijkingen kunnen worden vastgesteld.