Inhoudsopgave
Waarom heet het shampoo?
Het woord shampoo is afgeleid van het Hindi-woord chāmpo. In het Hindi wordt met chāmpo in kneden of in masseren bedoeld, en dat is eigenlijk precies wat je met shampoo doet, dat kneed of masseer je in je haren. Het woord chāmpo is afkomstig van de plant michelia champaca.
Hoe lang bestaat shampoo?
Het is nog niet zo lang geleden dat wij mensen onze haren zijn gaan wassen met shampoo. Vloeibare shampoo bestaat sinds 1927 en is uitgevonden door Hans Schwarzkopf.
Waar moet je op letten als je shampoo koopt?
Vermijd in ieder geval shampoos die zeepingrediënten bevatten: zeep reinigt op zeer agressieve wijze, verstoort de pH-waarde van je haar en hoofdhuid én laat een witte aanslag achter. Een goede shampoo is pH-huidneutraal (heeft een pH-waarde van tussen de 5 en 6).
Wat doet een shampoo met je haar?
Shampoo maakt je haar schoon. Shampoos hebben voornamelijk een reinigende functie en verwijderen daarbij vuil en natuurlijk haarvet (talg) uit je haar. Hierdoor voelt je haar weer schoon en minder vet aan. Maar sommige shampoos bevatten bepaalde reinigende stoffen die te agressief reinigen.
Is shampoo chemisch?
Een aantal belangrijke stoffen in shampoo zijn: Oppervlakteactieve stoffen: In shampoo zitten oppervlakteactieve (wasactieve) stoffen die talg, dode huidcellen, zweet en vuil op je hoofdhuid en uit je haar verwijderen. In shampoo zitten stoffen die zowel een schuimstof als een wasactieve stof.
Is mijn shampoo goed?
Kort haar is natuurlijk extra mooi als het glanst. Ga voor een shampoo met een goede olie – met arganolie ben je altijd good to go! Als je veel stylingsproducten gebruikt, raden we aan om je haren goed te reinigen. Hierbij kan een shampoo met sulfaten geen kwaad.
Is parfum in shampoo slecht?
Parfum. Hoewel parfum je shampoo lekker doet ruiken en niet altijd schadelijk is, kan het allergieën uitlokken en irriteren. Dat is vooral het geval bij mensen met een gevoelige hoofdhuid. Heb je er last van, dan kan het dus zeker geen kwaad om een parfumvrije shampoo te proberen.