Waarom hergisten op fles?

Waarom hergisten op fles?

Bij bieren met hergisting op fles wordt bij het bottelen extra suiker en gist toegevoegd om het gistingsproces opnieuw te laten beginnen. De smaak van het bier ontwikkelt zich zo in de fles nog verder en het bier blijft langer houdbaar. ‘Hergisting op fles’ en ‘nagisting’ worden nog wel eens door elkaar gehaald.

Welke suiker om te bottelen?

Kandijsuiker en kristalsuiker, zijn suikers die sowieso heel goed te gebruiken zijn. De hoeveelheid suiker die je moet toevoegen, verschilt enigszins per biertype. In deze tabel kun je aflezen wat gebruikelijk is. Los de suiker op in een klein beetje water en roer deze door het bier dat je gaat bottelen.

Hoeveel gram CO2 per liter bier?

1 Liter bier = 800 gram CO2 uitstoot Het brouwen van een liter pils kost 420 gram CO2 bij een grote brouwerij, bij kleinere brouwerijen ligt dat hoger.

Waarom moet bier lageren?

Tijdens het lageren geef je het bier de rust die het nodig heeft om op smaak te komen. Het bier krijgt in de mandfles de tijd om de laatste suikers om te zetten naar alcohol en zo het vergistingsproces af te ronden.

Welke suiker voor bierbrouwen?

Voorbeelden hiervan zijn bruine kandijsuiker of donkere basterd suiker. Voor een aantal bierstijlen is het gebruikelijk om bijvoorbeeld bruine kandijsuiker te gebruiken. Enerzijds om het alcoholpercentage hoger te krijgen en anderzijds om het bier een iets donkerdere kleur te geven.

Hoeveel gram suiker bij bottelen bier?

Bij het bottelen van bier voeg je suiker toe. Hierdoor treed hergisting op in de fles en komt er koolzuur in het bier. Elke bierstijl heeft een andere hoeveelheid koolzuur. Over het algemeen genomen kun je tussen de 4 en 7 à 8 gram suiker gebruiken.

Hoeveel gram Bottelsuiker?

Hoeveel bottelsuiker heb je nodig?

Bierstijl Suiker per liter
Britse ales 1,5 en 3,5 gram
Amerikaanse ales 4,0 en 6,0 gram
Porters en stouts 2,5 en 4,5 gram
Ondergistende bieren 4,0 en 6,0 gram

Hoeveel Bottelsuiker tripel?

Een stevig bruisende tripel mag wel 8 gram per liter hebben maar wees er wel zeker van dat het bier is uitvergist.. Een 0,33 liter fles mag dan zo’n 8/3=2,7 gram suiker bevatten. Maar hou nog wel rekening met de koolzuur in het bier vóór het bottelen!

Hoeveel Bottelsuiker toevoegen?

5 of 9 gram per liter is natuurlijk best een groot verschil, ben benieuwd wat daar achter steekt. Zelf vind ik eigenlijk bij alle biersoorten (uitzonderingen daargelaten) de middenweg het lekkerst: niet te veel koolzuur en niet te weinig. Vandaar dat ik steeds dezelfde hoeveelheid toevoeg (7 gram per liter).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven