Inhoudsopgave
Waarom is cocaïne verboden?
Cocaïne en de wet In Nederland staat het middel op Lijst I van de Opiumwet. Dat betekent dat cocaïne een harddrug is. Harddrugs zijn volgens de wet een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid. Ze zijn daarom verboden om te bezitten, bewerken, verhandelen of over een landsgrens te smokkelen.
Waar komt de cocaïne vandaan?
Cocaïne komt voor in de natuur en wordt geëxtraheerd uit de bladeren van de cocaplant. Deze plant groeit voornamelijk in Zuid-Amerika.
Wat doe je als je cocaïne met je?
Cocaïne werkt als stimulerend middel en zorgt voor een versnelde hartslag en ademhaling, vernauwing van bloedvaten (waardoor hogere bloeddruk), minder eetlust en een toename van het uithoudingsvermogen. Daarnaast heeft coke een lokaal verdovende werking en kan bij hoge doseringen de lichaamstemperatuur toenemen.
Wat doet SOS drugs met je?
Door het gebruik van sos drugs nemen de hoeveelheden dopamine, serotonine en noradrenaline in je hersenen tijdelijk toe. Je voelt je daardoor energiek, vrolijk en zelfverzekerd. Je bloeddruk, temperatuur en hartslag nemen toe. Daardoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan.
Was cocaïne vroeger legaal?
De stimulerende en alert makende werking van cocaïne sprak veel mensen aan. De Verenigde Staten verklaarden cocaïne in 1914 illegaal, in Nederland gebeurde dit pas in 1928 door middel van de Opiumwet.
Waarom is er een Opiumwet?
In het verdrag stond dat landen het gebruik van drugs moesten beperken tot medische, diergeneeskundige en wetenschappelijke doelen. Het gebruik om redenen van genot of roes moest dus worden tegengegaan. Nederland ondertekende in 1914. Het verdrag legde de basis voor de Nederlandse Opiumwet.
Waar is cocaïne voor uitgevonden?
Bij opgravingen in Ecuador heeft men ontdekt dat 5000 jaar geleden al op cocabladeren gekauwd werd. De bewoners van de Andes ontdekten dat pakdieren weer kracht kregen als ze bij trektochten door de bergen de bladeren van de cocaplant aten. Voor de Inca’s was de plant heilig.
Hoe komt cocaïne Nederland in?
In Zuid-Amerika is het al eeuwenlang gebruikelijk om te kauwen op bladeren van de cocaplant. Pas als wetenschappers in de negentiende eeuw zuivere cocaïne weten te winnen, wint cocaïne ook in Europa aan populariteit. Nederland kopieert de cocaïnehype eind jaren zeventig van de uitgaanscultuur in Amerika.
Hoe slecht is cocaïne voor je?
De lichamelijke risico’s bij het snuiven van cocaïne zijn een pijnlijke en op den duur beschadigde neus. Je kunt als je lang en veel gebruikt chronisch verkouden worden. Reuk, geur en smaak kunnen achteruit gaan. Verder is cocaïne een belasting voor het hart en de bloedvaten.
Hoe is coke ontdekt?
Bij opgravingen in Ecuador heeft men ontdekt dat 5000 jaar geleden al op cocabladeren gekauwd werd. De bewoners van de Andes ontdekten dat pakdieren weer kracht kregen als ze bij trektochten door de bergen de bladeren van de cocaplant aten. De Inca’s kenden plantages waarop de cocaplant gekweekt werd.