Waarom is diesel duurder in de wegenbelasting?

Waarom is diesel duurder in de wegenbelasting?

De hogere wegenbelasting heeft ook te maken met compensatie voor de lagere accijns op diesel. Op een liter benzine bedraagt de accijns dit jaar 80,8 cent, maar op diesel slechts 51,2 cent.

Wat is duurder in onderhoud diesel of benzine?

✔ De motor van een dieselauto heeft een langere levensduur; ✔ Een dieselauto vergt minder onderhoud, gemiddeld na 30.000 km, waar dit bij een benzineauto rond de 15.000 km is; ✔ Gemiddeld 25% zuiniger dan een vergelijkbare benzine auto; ✔ Is gemiddeld voordeliger boven de 15.000 km.

Waarom is benzine duurder dan diesel?

De brandstofprijs van diesel ligt een stuk lager dan van benzine. Bovendien is een dieselmotor over het algemeen zuiniger, en heeft deze dus een lager verbruik. De wegenbelasting van een dieselauto ligt echter een stuk hoger dan van een benzineauto.

Hoe duur is 1 liter benzine in Amerika?

Een gallon is 3,8 liter. De brandstofprijs in Amerika ligt op dit moment tussen de $2.04 en $3.44 per gallon. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van 47 tot 75 eurocent per liter. Zoals je ziet is de benzine in Amerika veel goedkoper dan in Nederland.

Wat kost een diesel in de wegenbelasting?

Voor de dieselauto’s tot 850 kg bedraagt de wegenbelasting ongeveer € 54 per maand. Per 100 kg gewichtstoename bedraagt de toename van de wegenbelasting € 12 per maand. Bij een benzineauto bedraagt de wegenbelasting ongeveer 10 % van de vaste autokosten, bij een dieselauto is dit 20 %.

Wat rijdt beter benzine of diesel?

Hoewel diesel slechter is voor het milieu, rij je met een diesel gemiddeld een stuk zuiniger dan met een benzineauto. Gemiddeld rij je met een auto op diesel zo’n 18 kilometer per liter diesel. Bij een benzineauto ligt deze verhouding op 1:13.

Wat is beter voor het milieu benzine of diesel?

Het verschil in milieubelasting tussen auto’s op benzine en diesel is afgelopen jaren steeds kleiner geworden. Dat heeft te maken met de roetfilterverplichting die sinds 2010 geldt. Hierdoor is de fijnstofuitstoot van dieselauto’s vergaand teruggedrongen. Diesels stoten wel meer stikstofoxiden uit.

Is benzine duurder dan diesel?

Een dieselauto rijdt zuiniger en diesel kost minder per liter dan benzine, maar je betaalt meer wegenbelasting. Een benzineauto gebruikt meer brandstof, benzine is iets duurder per liter, maar je betaalt minder wegenbelasting. Wat bij de aanschaf van de auto ook zeker een aandachtspunt moet zijn is de brandstof.

Is een benzine auto goedkoper dan diesel?

Benzine lijkt in eerste oogopslag duurder dan diesel, maar als je niet veel kilometers rijdt is benzine uiteindelijk toch goedkoper. Dit komt omdat de wegenbelasting van benzine goedkoper is dan de wegenbelasting van diesel. Diesel wordt dus pas interessant als je veel kilometers rijdt.

Hoeveel kost een liter benzine in Nederland?

2019 (in Euro)

2019 (in Euro) Shell Fuelsave Shell Fuelsave Diesel
Januari 1.528 1.335
Februari 1.565 1.373
Maart 1.607 1.389
April 1.689 1.405

Waarom is de benzine zo duur?

Het is nog nooit eerder gebeurd dat die prijs 2 euro of hoger is, blijkt uit cijfers van consumentencollectief United Consumers. De belangrijkste oorzaak daarvan is de hoge olieprijs. Ook een liter diesel en een liter lpg zijn duurder dan ooit. Daardoor blijft brandstof relatief schaars, wat de prijs doet stijgen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven