Waarom is Elzas-Lotharingen belangrijk?

Waarom is Elzas-Lotharingen belangrijk?

Eeuwenlang was Elzas-Lotharingen een speelbal tussen Frankrijk en Duitsland. Beide landen eisten het vruchtbare, rijke Rijngebied op. Sinds de opdeling van het rijk van Karel de Grote in 843 had de streek deel uitgemaakt van het Duitse Rijk, met het Duitstalige Straatsburg als regionale hoofdstad.

Hoe lang heeft de straftijd van Frankrijk geduurd?

Die werd op 22 juni tussen Frankrijk en Duitsland getekend en trad in werking op 25 juni….

Slag om Frankrijk
Onderdeel van de Tweede Wereldoorlog
Datum 10 mei – 25 juni 1940
Locatie Frankrijk, Lage Landen

Waarom valt Frankrijk in 1870 Pruisen aan?

De directe aanleiding van de oorlog was het Franse verzet tegen de bestijging van de troon van koninkrijk Spanje door een Duitse prins Leopold van Hohenzollern.

Is Elzas Duits?

De Elzas (Frans: Alsace, Duits: Elsass) is een streek en bestuurlijk gebied in het uiterste oosten van Frankrijk.

Waar hoort Elzas Lotharingen bij?

Elzas-Lotharingen (Frans: Alsace-Lorraine, Duits: Elsaß-Lothringen) is een gebied in het oosten van Frankrijk dat van 1871 tot 1918 tot het Duitse Keizerrijk behoorde. Van 1940 tot 1945 was het door nazi-Duitsland bezet.

Welk departement is de Elzas?

Alsace – Elzas De Elzas (Frans: Alsace, Duits: Elsass) is een regio in Frankrijk, gelegen op de linkeroever van de Rijn en in het westen begrensd door Lotharingen. Het is onderverdeeld in de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin.

Hoe lang heeft de Tweede Wereldoorlog geduurd?

1940-1945: De Tweede Wereldoorlog.

Hoe kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog?

15 augustus 1945 Keizer Hirohito nam op 15 augustus het besluit om over te gaan tot capitulatie na nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki. De overgave van Japan op 2 september 1945 betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Welk gevoel hadden de Fransen na de oorlog van 1871?

Frankrijk verloor Elzas-Lotharingen en moest een fikse schadevergoeding betalen. De weerzin in Frankrijk tegen dit opgelegde verdrag was groot. In de decennia na de Duitse overwinning bleef de Franse publieke opinie vol van anti-Duitse, revanchistische gevoelens.

Welke provincies moest Frankrijk aan Duitsland afstaan na de oorlog?

Frankrijk moest na de Frans-Duitse Oorlog, bij de Vrede van Frankfurt (mei 1871), de Elzas (de departementen Bas-Rhin en Haut-Rhin, behalve Belfort, plus een aangrenzend stukje van het departement Vosges), en niet geheel, maar wel het noordelijke deel van Lotharingen (de toenmalige departementen Moselle en Meurthe).

Waar ligt de Vogezen in Frankrijk?

De Vogezen (Frans: Vosges, Alemannisch: Vogesen) zijn een middelhoge bergketen in het noordoosten van Frankrijk. De bergketen begint aan de grens met Zwitserland en strekt zich naar het noorden uit over de westelijke zijde van het Rijndal.

Wat is verschil tussen Elzas en Vogezen?

De elzas is niet alleen een stuk droger, maar ook zonniger en warmer, soms meer dan 10 graden. Verder zit er een groot verschil in de streken qua natuur en cultuur. De vogezen is meer een gebied voor natuur en sport liefhebbers, terwijl de elzas meer iets is voor de cultuur, en wijn liefhebbers.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven