Inhoudsopgave
Waarom is het belangrijk om plastic te recyclen?
De meeste plastics zijn in theorie recyclebaar. Ze kunnen na gebruik worden gesmolten en daarna gevormd tot een nieuw (en dus gerecycled) product. Momenteel recyclen we in praktijk minder dan 50% van het plastic verpakkingsmateriaal dat in Nederland op de markt komt. …
Wat zou er gebeuren als we niet recyclen?
Recyclen is geen keuze, het is noodzaak. Schaarste van grondstoffen is immers al jarenlang een groeiend probleem. De voorraad olie, gas, mineralen en metalen krimpt zo snel, dat het onzeker is hoeveel we er de komende jaren nog van uit de aarde kunnen halen.
Waarom is het duurzaam om afval te recycleren?
Het recyclen van grondstoffen levert wel degelijk een besparing van CO2-uitstoot op. Dit komt omdat bij de productie van nieuwe producten meer CO2 wordt uitgestoten en er tevens meer grondstoffen en hulpstoffen nodig zijn. Dit kan resulteren in meer CO2-uitstoot.
Is recyclen duurzaam?
Recycling is daarmee een stuk beter dat producten die zijn gemaakt van ‘nieuwe’ grondstoffen. Je bespaart namelijk niet alleen op grondstoffen maar vooral ook op energie. De winning van grondstoffen uit de natuur en de productie van nieuwe materialen kost namelijk veel meer energie dan de recycling van die materialen.
Hoe werkt het recyclen van plastic?
Recyclen van plastic flessen
- Plastic afval wordt in een aparte bak gegooid.
- Vervolgens wordt het plastic afval opgehaald door de vuilnisman.
- Het plastic afval wordt naar een plasticfabriek gebracht.
- Daar wordt het plastic nog een keer gescheiden omdat niet alle soorten plastic goed gerecycled kunnen worden.
Hoe duurzaam is recyclen?
Wat gebeurt er met plastic afval in Nederland?
Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic? In Nederland produceren we per persoon rond de 73,2 kilo plastic afval per jaar. Het gescheiden plastic wordt opgehaald en belandt in een sorteerbedrijf. Van een deel worden nieuwe plastic producten gemaakt.