Waarom is mitochondrien geplooid?

Waarom is mitochondriën geplooid?

Het mitochondrium is een boonvormig organel dat omgeven wordt door een dubbel membraan waarvan het binnenmembraan geplooid is. Mitochondriën bevatten een kleine hoeveelheid ribosomen en eigen mitochondriaal DNA waarmee, onafhankelijk van de celkern, eiwitten en enzymen kunnen worden gemaakt.

Waar komt mitochondrion voor?

Een mitochondrion is ovaal van vorm. Grote aantallen mitochondrieën zijn te vinden in organen die veel energie nodig hebben, zoals de hersenen, het hart, de lever en de skeletspieren.

Welke cellen hebben veel mitochondriën?

Cellen met een relatief grote energiebehoefte, bijvoorbeeld spiercellen, hebben een relatief groot aantal mitochondriën in hun cytoplasma.

Waarom hebben mitochondriën eigen DNA?

Deze mitochondriën hebben de eiwitten nodig om energie te maken. Bij een mitochondriële aandoening zorgen veranderingen in het DNA ervoor dat de eiwitten die nodig zijn om energie vrij te maken, niet goed functioneren of niet worden aangemaakt. Zo’n verandering in het DNA noemen we een mutatie.

Hoeveel ATP per dag?

De ATP-concentratie bedraagt in een cel tussen de 1 en 10 millimolair. Een mens van 70 kilogram verbruikt ongeveer 65 kilogram ATP per dag, terwijl de hoeveelheid ATP/ADP op één moment zo’n 50 gram bedraagt. In de cel moet dus steeds ATP gevormd worden.

Hoe erft mitochondriaal DNA over?

Overerving. Het mitochondriaal DNA erft zowel bij dieren als planten normaliter uitsluitend over via de vrouwelijke lijn en gaat dus niet over met het sperma of stuifmeel. Bij dieren bevinden de mitochondriën van de mannelijke spermacel zich in diens staart die bij de bevruchting meestal niet de eicel binnentreedt.

Welke stoffen gebruiken mitochondriën?

Mitochondriën hebben voedingsmoleculen nodig om deze om te zetten in energie (ATP). De belangrijkste voedingsstoffen hiervoor zijn koolhydraten en vetten. Koolhydraten worden omgezet in glucose. Dit wordt via je bloed overal in je lichaam aan je mitochondriën geleverd.

Hoeveel mitochondriën?

Het aantal mitochondriën in een cel kan variëren van één tot duizenden. Mitochondriën zijn de energiecentrales van een cel. Hoe meer mitochondriën in een cel, hoe meer energie er wordt opgewekt. Het aantal mitochondriën in een cel kan variëren van één tot duizenden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven