Waarom is Noord-Ierland apart van de rest van Ierland?

Waarom is Noord-Ierland apart van de rest van Ierland?

Waarom is Ierland gesplitst? De achtergrond van de splitsing gaat ver terug in de geschiedenis. In de 16de eeuw werd Ierland door Engeland veroverd en is het lange tijd een Britse kolonie geweest, waarin Protestanten uit Engeland zich gingen vestigen in Ierland en zich voegden bij de katholieke bevolking.

Waarom rellen in Ierland?

Het was lange tijd vrij rustig in Noord-Ierland, maar de rellen doen denken aan de jaren ’60 tot ’90 van de vorige eeuw. Toen was er een burgeroorlog in het gebied. Het zijn vooral jongeren die nu de straat op gaan om te rellen en zelfs kinderen doen mee.

Hoe heet de politieke tak van de IRA?

In tegenstelling tot andere Ierse nationalistische partijen in Noord-Ierland heeft Sinn Féin tot 1990 dreigen met geweld als strategie gebruikt. De partij heeft een sterke band met het Irish Republican Army en er wordt wel gezegd dat de partij de politieke tak is van deze paramilitaire organisatie.

Welk geloof heeft de IRA?

Onder de protestanten werden loyalistische milities opgericht, om zich te beschermen tegen katholiek geweld. Deze loyalisten waren voor de eenheid met Groot-Brittannië, terwijl de katholieken, gegroepeerd in de Irish Republican Army (IRA), vonden dat Noord-Ierland bij Ierland hoorde.

Waar ging de Ierse burgeroorlog over?

De Ierse Burgeroorlog (Iers: Cogadh Cathartha na hÉireann) duurde van 28 juni 1922 tot 24 mei 1923 en was een burgeroorlog tussen de voorstanders van het kort daarvoor gesloten Anglo-Iers Verdrag – dat de basis had gevormd voor de Ierse Vrijstaat – en de Republikeinse oppositie.

Waar vocht de IRA voor?

De IRA of voluit het Iers Republikeins Leger (Engels: Irish Republican Army; Iers: Óglaigh na hÉireann) was de naam voor verschillende paramilitaire organisaties die een eilandbrede Ierse staat zonder banden met het Verenigd Koninkrijk nastreefden.

Wat is een IRA terrorist?

De Provisional Irish Republican Army (IRA of PIRA, “Voorlopig Iers Republikeins Leger”) was een Iers republikeinse paramilitaire organisatie die als doelstelling het afscheiden van Noord-Ierland van het Verenigd Koninkrijk had en vervolgens een verenigd Ierland wilde stichten.

Wat is het doel van de IRA?

De IRA of voluit het Iers Republikeins Leger (Engels: Irish Republican Army; Iers: Óglaigh na hÉireann) was de naam voor verschillende paramilitaire organisaties die een eilandbrede Ierse staat zonder banden met het Verenigd Koninkrijk nastreefden. Hierbij werd geweld niet geschuwd.

Waar stond de IRA voor?

Een gewapende aanslag op twee politieagenten zorgde voor het begin van een guerrillaoorlog, waarin de Irish Republican Army (IRA) tegen Britse troepen streed. Het was ook een bevestiging van de verdeling van de Ieren. Noord-Ierland echter kreeg ook een regering, door Unionisten niet gevraagd, maar wel omarmd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven