Inhoudsopgave
Waarom kan ik soms niet slikken?
Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.
Heb ik slikproblemen?
Bij slikproblemen kunt u eten en/of drinken niet goed doorslikken. U verslikt zich vaak of het eten blijft ‘hangen’ in uw mond, keel en/of slokdarm. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.
Wat te doen als je niet kan slikken?
Laat het eten of drinken eerst zien en ruiken. Breng het eten in de mond met lichte druk op de tong. Dit maakt een hap meer voelbaar en stimuleert het slikken. Geef niet te snel een volgende hap: let op bewegingen strottenhoofd.
Waardoor kan dysfagie veroorzaakt worden?
Wat is de oorzaak van een dysfagie? Dysfagie kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak van een dysfagie is een hersenbloeding of een herseninfarct. Mensen met een dysfagie als gevolg hiervan hebben bijvoorbeeld moeite met het drinken van dunne dranken doordat de slikreflex vertraagd is.
Wat is de oorzaak van verslikken?
Neurologische problemen Het samenspel van de spiergroepen die betrokken zijn bij het slikken is verstoord. Daarnaast kan het gevoel in de mond verminderd zijn. De persoon voelt minder goed wat er in de mond of keel gebeurt. Hierdoor kan iemand zich verslikken.
Waarom kan het eten van te grote happen leiden tot slikproblemen?
Uw lichaam, hoofd en/of tong bewegen constant, waardoor het moeilijk is om te eten en te drinken. Het voedsel komt niet op de juiste plek in de mond. De lippen sluiten niet, waardoor het eten of drinken uit de mond kan lopen.
Welke symptomen wijzen altijd op slikproblemen?
Klachten die je kunt ervaren bij slikproblemen zijn:
- Hoesten tijdens het eten.
- Kokhalzen.
- Moeite hebben met het doorslikken van voedsel.
- Langzamer eten.
- Omhoog komen van je eten of drinken nadat je het hebt doorgeslikt.
- Overmatig speekselverlies.
- Verminderde zin om te eten.
- Pijn bij het slikken.
Wat te eten als je niet kan slikken?
Als vulling kunt u soepballetjes, vis en goed gaargekookte, fijngesneden groenten gebruiken; • kies zachte vleessoorten zoals gehakt, worst, fijngesneden varkens- en kippenvlees; • verwerk vlees fijngesneden in ragout of stoofschotel/ovenschotel; • gebruik veel jus of andere sauzen; • vermijd hard bakken of frituren; • …
Welke spieren gebruik je bij het slikken?
Slikken is een mechanisme waarbij zowel willekeurige skeletspieren, de tong, als gladde spieren van de keelholte en slokdarm worden gebruikt. De faryngeale en oesofageale fasen worden door het autonome zenuwstelsel aangestuurd.
Wat zijn de oorzaken van verslikken?
Verslikken kan komen doordat de luchtweg niet goed afgesloten kan worden, maar het kan ook gebeuren als u de tong niet (goed) kan bewegen of doordat u niet goed kunt voelen waar het voedsel zich in de mond bevindt. Het is belangrijk uw arts te laten weten dat u zich (regelmatig) verslikt.