Inhoudsopgave
Waarom kleurt de lucht rood bij zonsopgang?
De hoeveelheid waterdruppeltjes, ijskristallen en stofdeeltjes in de lucht bepalen hoe sterk het zonlicht verstrooid wordt. Wanneer er veel vocht in de lucht zit vindt meer verstrooiing plaats. Hierdoor is de lucht overdag minder blauw en rond zonsondergang zie je meer oranje en rode kleuren.
Waarom kleurt de lucht soms roze?
Hoe ontstaan deze mooie luchten? Het zonlicht wordt tijdens de route naar de aarde in de atmosfeer verstrooid en gebroken door stofdeeltjes of waterdamp. Daardoor wordt het van nature witte zonlicht ontleed in verschillende kleuren. Je ziet dan eerst een geel/oranje kleur en later alleen rood.
Waarom is de lucht soms rood?
Avondrood ontstaat voornamelijk bij verstrooiing van zonlicht door stof. Op mooie warme dagen gaat er in de regel vervuiling in de lucht omhoog. In het licht van de laagstaande avondzon leidt dit stof tot roodkleuring. Is de lucht dan rood dan wijst dat in de regel op waterdamp en een hoge luchtvochtigheid.
Waarom is de lucht s nachts oranje?
Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht. De gewone wolken, die we meestal zien, steken daar donker bij af en kleuren na zonsondergang eerst rood en vervolgens donkergrijs. De lichtende nachtwolken blijven dan wit, geel-oranje of lichtblauw. De sterren blijven in deze dunne wolken zichtbaar.
Wat betekent het als de lucht paars is?
Vanaf daar schijnen de zonnestralen tegen de onderkant van de wolken aan. “Afhankelijk van de dikte van de bewolking, het vocht in de lucht en de afstand die de zonnestralen afleggen, krijg je verschillende kleuren te zien. Daarom waren er onder andere rode, oranje en paarse gloeden”, verklaart Visser.
Waarom is de avondzon rood?
Avondrood ontstaat rond zonsondergang als het zonlicht valt op kleine stofdeeltjes die in de atmosfeer zweven. Het licht wordt dan verstrooid en dat levert een rode kleur op. Als de zon laag staat legt het licht een langere weg af door de dampkring dan wanneer de zon hoog staat aan de hemel.