Inhoudsopgave
- 1 Waarom lijken Frans en Engels op elkaar?
- 2 Hoe kan het dat Frans en Latijn zo n grote invloed hadden op het Engels?
- 3 Waarom lijken Nederlands en Duits op elkaar?
- 4 Heeft Nederlands meer woorden dan Engels?
- 5 Welke taal spreken ze in Engeland?
- 6 Waarom vind je in het Nederlands veel Engelse leenwoorden als het om computers gaat?
Waarom lijken Frans en Engels op elkaar?
Gelijkenissen kunnen inderdaad van verschillende aard zijn : formeel en semantisch, louter formeel maar niet semantisch (woorden van twee talen kunnen formeel op mekaar gelijken, maar niet hetzelfde betekenen, denk maar aan application in het Frans en het Engels), leenvertalingen (waar de gelijkenis zit in het copiëren …
Hoe kan het dat Frans en Latijn zo n grote invloed hadden op het Engels?
Waarschijnlijk is bijna 30% van het hedendaagse Engels terug te voeren op het Frans! Er zijn heel veel leenwoorden uit andere Romaanse talen, met name Latijn, Spaans en Italiaans. Er is ook wat invloed vanuit het Nederlands, vooral woorden vanuit de scheepvaart.
Hoe is de Engelse taal ontstaan?
Oorspronkelijk is de Engelse taal ontstaan uit vele dialecten (Oudengels), die naar Engeland werden overgebracht door de Angelsaksische kolonisten, beginnend in de 5e eeuw. Na de Normandische verovering van Engeland in 1066, ontwikkelde Oudengels zich tot Middelengels.
Waarom lijken de talen Frans Spaans en Italiaans op elkaar?
Wanneer spreken we van verwante talen die tot dezelfde taalfamilie behoren? Een taalfamilie is een groep van talen die aan elkaar verwant zijn. Zo behoren het Spaans, Portugees, Frans, Italiaans, Roemeens en nog andere talen tot de Romaanse taalfamilie, die op haar beurt deel uitmaakt van de Indo-Europese taalfamilie.
Waarom lijken Nederlands en Duits op elkaar?
Qua taal zijn het Nederlands en het Duits familie (vrij vertaald als broer/zus), als onderdeel van de Indoëuropese taalfamilie. Dit is dan ook de verklaring waarom de klanken van het Duits en het Nederlands zo op elkaar lijken voor buitenstaanders.
Heeft Nederlands meer woorden dan Engels?
Tot voor kort had het Nederlands het grootste woordenboek ter wereld: het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) met meer dan 430.000 woorden. Dit is op 24 maart 2011 ingehaald door het Oxford English Dictionary (OED) met ongeveer 600.000 woorden.
Welke taal was er eerder Frans of Engels?
Anders dan talen die zich binnen de grenzen van een bepaald land (of binnen een bepaalde regio) hebben ontwikkeld, is het Engels al vanaf het prille begin zo’n 1600 jaar geleden gegroeid door grenzen over te gaan dankzij invasies en oorlogen.
Waarom wordt er zoveel Engels gesproken?
Door de toenemende handel werd communicatie belangrijker dan ooit te voren. Omdat het Engels in alle uithoeken van de wereld al werd gesproken, groeide het uit tot wereldtaal. Nadat de Britse koloniën onafhankelijk werden, werden veel van deze landen officieel meertalig.
Welke taal spreken ze in Engeland?
Engels
England/Official languages
92 procent van de inwoners van Engeland en Wales spreekt Engels of Welsh als belangrijkste taal. Dat zijn bijna 50 miljoen mensen. 546.000 mensen spreken Pools. Minder dan een half procent van de inwoners sprak in 2011 geen Engels of Welsh.
Waarom vind je in het Nederlands veel Engelse leenwoorden als het om computers gaat?
Er is natuurlijk niets mis met authentieke Nederlandse woorden, zoals werktuig, en ook niet met oudere leenwoorden, zoals instrument. Die hebben het voordeel dat ze ingeburgerd zijn. Dat heeft ermee te maken dat er wel erg veel Engels onze taal binnendringt tegenwoordig.
Welke talen hebben invloed op het Nederlands?
Het Nederlands is een Indo-Europese, Germaanse taal die vooral in Nederland, Vlaanderen en Suriname wordt gesproken. Het is nauw verwant met de andere West-Germaanse talen: Engels, Fries, Duits, Nedersaksisch, Luxemburgs, Jiddisch en de dochtertaal Afrikaans.