Waarom mag je geen bramen plukken?

Waarom mag je geen bramen plukken?

Wie een braam plukt of iets anders uit de natuur meeneemt, maakt zich formeel schuldig aan stroperij. Dat is een misdrijf waarvoor boetes uit de tweede categorie (tot 4100 euro) kunnen worden uitgedeeld. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer wordt wildplukken meestal wel door de vingers gezien.

Kun je bramen plukken?

Rode of groene bramen moet je laten zitten aan de struik. Waar plukken? Aan de randen van bossen en in de duinen vind je vaak grote bramenstruiken. In de vrije natuur is het toegestaan te wildplukken, maar pas op: op privéterrein is dit niet het geval.

Hoe weet je of bessen giftig zijn?

En zijn alle zwarte bessen giftig? Helaas, of een bes eetbaar is of giftig kun je niet zien aan de kleur. Rood, geel, blauw of zwart, er zijn eetbare en niet eetbare exemplaren. Wat eetbaar is en wat niet werd vroeger door mensen doorverteld, maar die kennis is grotendeels verdampt.

Hoeveel wilde bramen mag je plukken?

Wie meer dan 250 gram aan bramen en bessen plukt, riskeert een prent van 104 euro. Bramen plukken en bessen verzamelen is een leuke bezigheid, maar wie niet oppast, kan er een dikke prent (104 euro) mee krijgen.

Waar kun je bramen plukken?

Bramen komen overal in Nederland voor. In de berm langs wandelpaden, in weilanden, bossen, duinen en bij rivieren. Let er bij het plukken op dat de bramen rijp en niet aangevreten zijn en pluk bramen dichtbij de grond niet.

Is wildplukken verboden?

Officieel is wildplukken in Nederland verboden en staan er fikse boetes op een overtreding. Omdat je je niet op je eigen terrein bevindt, maar op dat van de overheid of een particulier, kun je wildplukken onder diefstal of stroperij scharen.

Kan je wilde bosbessen eten?

Vruchten zoals bramen en bosbessen zijn hartstikke lekker en groeien gewoon in onze Nederlandse natuur. Wildplukken mag in Nederland alleen voor eigen gebruik. Het is dus niet de bedoeling om hele emmers vol mee naar huis te nemen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven