Inhoudsopgave
- 1 Waarom moeten patiënten die lithium gebruiken frequent hun bloed laten prikken?
- 2 Waarom Lithiumspiegel bepalen?
- 3 Wat is een Lithiumspiegel?
- 4 Wat kan leiden tot een Lithiumvergiftiging?
- 5 Hoe hoog mag de Lithiumspiegel zijn?
- 6 Welke symptomen kunnen optreden bij een patiënt van wie de bloedspiegel voor Lithiumcarbonaat te hoog is geworden?
- 7 Wat is een hoge dosering lithium?
Waarom moeten patiënten die lithium gebruiken frequent hun bloed laten prikken?
De hoeveelheid lithium in het bloed luistert zeer nauw. Bij te weinig werkt het niet, maar bij te veel kunnen ernstige bijwerkingen ontstaan. U zal daarom regelmatig uw bloed moeten laten controleren. Het is heel belangrijk dat u dit medicijn consequent inneemt, zodat de hoeveelheid in het bloed constant blijft.
Waarom Lithiumspiegel bepalen?
Regelmatige bepaling van de lithiumspiegel is onontbeerlijk vanwege de grote interindividuele en intra-individuele verschillen in farmacokinetiek (de halfwaardetijd (T1/2) is 12-48 uur bij normale nierfunctie) en het smalle therapeutische venster.
Wat is een Lithiumspiegel?
De lithiumspiegel wordt bepaald uit een bloedmonster dat afgenomen dient te worden 12 uur na de laatste inname. De spiegelbepaling is belangrijk omdat bij een te lage spiegel lithium onvoldoende werkzaam is en bij een te hoge spiegel lithium gevaarlijk is (“smalle therapeutische breedte”).
Wat moet er bij het starten met lithium bij een verder gezond persoon in het bloed niet onderzocht worden?
vertraagd werkende schildklier – door lithium kan de schildklier in 10 tot 20 procent van de gevallen trager gaan werken: behalve een verdikking van de schildklier (struma) in de hals, kunnen er dan klachten optreden die soms veel lijken op die van een depressie bij afwijkende tsh vrij t4 bepalen, verder suppleren met …
Hoeveel uur voor het bepalen van de Lithiumspiegel in het bloed moet de laatste dosis genomen worden?
Lithiumspiegel. twaalf uur (+/- 1 uur) na laatste inname de bepaling wordt verricht.
Wat kan leiden tot een Lithiumvergiftiging?
Intoxicatie betekent een overdosis/vergiftiging. Een lithiumintoxicatie kan ontstaan doordat u teveel lithium in het bloed heeft. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verkeerde inname van het middel. Een lithiumintoxicatie kan schade aan verschillende organen geven.
Hoe hoog mag de Lithiumspiegel zijn?
Richtlijnen lithiumspiegel. Geadviseerde spiegels zijn: bij acute behandeling: 0,8-1,2 mmol/l (hoog therapeutisch) bij onderhoudsbehandeling: 0,6-0,8 mmol/l (normaal therapeutisch).
Welke symptomen kunnen optreden bij een patiënt van wie de bloedspiegel voor Lithiumcarbonaat te hoog is geworden?
De symptomen van lithiumintoxicatie kunnen geleidelijk ontstaan. Het is belangrijk dat u en uw familieleden of andere betrokkenen hier alert op zijn. U kunt plotseling toename krijgen van de gebruikelijke verschijnselen zoals trillen van de handen, misselijkheid, braken, buikpijn en diarree.
Wat gebeurt er met de lithium bloedspiegel als een cliënt veel vocht verliest?
Gewichtstoename kan optreden aangezien lithium vocht vasthoudt (het is immers een zout). Deze bijwerking kan moeilijk te vermijden zijn; soms is het nodig om plastabletten te gebruiken. Ook kan lithium dorstig maken, waardoor veel wordt gedronken en dientengevolge geürineerd.
Hoe lang voor lithium werkt?
Lithium is een zout dat van nature in kleine hoeveelheden in het hele lichaam voor komt, met name in de botten, schildklier en delen van de hersenen. Bij behandeling met lithium duurt het ongeveer 1 tot 2 weken voordat het effect merkbaar is. Bij ongeveer 70% van de gebruikers is lithium werkzaam.
Wat is een hoge dosering lithium?
Start lithium in een lage dosis en verhoog deze op geleide van bijwerkingen en het gewenste effect, tot een therapeutische 12-uurs bloedspiegel van 0,6 tot 0,8 mmol/L. Dit advies geldt voor de niet-acute fase. In de acute fase kan de lithiumspiegel verhoogd worden tot 1.0 mmol/L.