Waarom neemt de druk af met de hoogte?
Luchtdruk bestaat, omdat lucht onder invloed staat van de zwaartekracht van de aarde en daarom gewicht heeft. Luchtdruk werkt in alle richtingen. Op iedere vierkante meter aardoppervlak drukt dus ongeveer 10.000 kg lucht. Met toenemende hoogte neemt de lengte van de naar beneden drukkende luchtkolom af.
Hoe verandert de temperatuur met de hoogte?
Meestal lopen de temperatuurkrommen niet verticaal; de temperatuur neemt namelijk af met de hoogte. Dat komt doordat ook de luchtdruk afneemt met de hoogte; als een warme luchtbel opstijgt, komt ze terecht in een omgeving waar de luchtdruk lager is.
Hoe heet de laag tussen de troposfeer en de Mesosfeer?
De stratosfeer (van Latijn “stratum” (hier: laag), en Oudgrieks “σφαῖρα” (bol)) is de laag in de dampkring die zich bevindt tussen de troposfeer en de mesosfeer. De lagen worden gescheiden door respectievelijk de tropopauze en de stratopauze.
Waardoor wordt de luchtdruk van de dampkring veroorzaakt?
Lucht heeft gewicht en veroorzaakt daardoor luchtdruk. Luchtdrukgebieden bepalen het weer. Tel je de hele dikte van de dampkring mee, dan is het het toch een behoorlijk gewicht. Een luchtkolom in de atmosfeer heeft een gewicht en veroorzaakt daardoor een druk op het aardoppervlak.
Welk weer krijgen we met een hoge luchtdruk?
De gemiddelde luchtdruk op aarde is 1013 hPa (Hectopascal). Als de druk hoger is, ontstaat een hogedrukgebied en andersom een lagedrukgebied. Bij een hele hoge luchtdruk blijft het droog en is het vaak erg rustig weer met in de herfst- en wintermaanden een grote kans op mist.
Hoeveel graden daalt de temperatuur als je 1000 meter omhoog gaat?
Over het algemeen daalt de temperatuur naarmate de hoogte toeneemt. Bij droge lucht is de afname ongeveer 1 graad per 100 meter, bij vochtige lucht is dat ongeveer 0,6 graden.
Wat is het effect van het broeikaseffect?
Het broeikaseffect houdt de aarde van nature op temperatuur. Broeikasgassen, vooral waterdamp en kooldioxide, houden de warmte van de zon vast. De zon verwarmt de aarde, de aarde straalt de warmte weer uit. Broeikasgassen houden de warmtestraling vast.