Waarom slaat een stop eruit?

Waarom slaat een stop eruit?

De stoppen (of zekeringen) in de meterkast zorgen ervoor dat er niet te veel stroom door een groep met apparaten gaat. In modernere huizen zijn de stoppen vaak vervangen door automaten. Wanneer er te veel stroom door de stop loopt, smelt een draadje, waardoor de stroom wordt verbroken. De stop ‘slaat door’.

Wat zit er allemaal in de meterkast?

De inhoud van uw meterkast bestaat uit water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen. Ook komt in de meterkast veelal de telefoonleiding binnen, evenals de glasvezelaansluiting, CAI (Centrale Antenne Inrichting) en eventuele stadverwarming.

Wat doet een stoppenkast?

De stoppenkast is de voorloper van de groepenkast. Een stoppenkast bestaat voor het grootste gedeelte uit stoppen (zekeringen). Een groepenkast bestaat voornamelijk uit installatieautomaten. Als er dus een stroomstoring plaatsvindt, springt er in een stoppenkast een stop die vervolgens vervangen moet worden.

Waarom slaat mijn aardlekschakelaar uit?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan bedrading versleten zijn, een stopcontact kortsluiting geven, de hoofdzekering kapot zijn of een algehele stroomstoring bij de aanbieder zijn.

Hoe weet je of een stop gesprongen is?

U herkent een doorgeslagen stop aan het venstertje in de schroefdop van een stop. Als dit venster afwijkt van de andere stoppen in de meterkast, wat wil zeggen dat het witte plaatje kapot is, zal deze doorgeslagen zijn. In moderne woningen worden deze traditionele stoppen vaak niet meer gebruikt.

Waar is een meterkast voor?

De meterkast is de technische ruimte in een woning/pand waar diverse meters zijn opgesteld. Ook kunnen voor de verschillende leveringen, zoals van gas en elektriciteit, meerdere meterkasten aanwezig zijn. In sommige gebieden is het ook toegestaan om de meterkast voor gas aan de buitenkant van een woning te plaatsen.

Welke meters zitten er in een meterkast?

De meeste meters hangen in de meterkast in je gang of hal. De stroommeter hangt op ooghoogte, de gasmeter vaak op kniehoogte. Al hangt die laatste soms ook in de hal of onder de trap, vooral in oudere woningen. Als je een warmtemeter hebt, zit die meestal ook in de meterkast, op kniehoogte.

Hoe werkt de meterkast?

De traditionele groepenkast is voorzien van stoppen (smeltzekeringen) en een aardlek schakelaar. Met de knoppen boven de zekeringen (stoppen) zijn de groepen afzonderlijk in- en uit te schakelen. De aardlek treed in werking bij storing, kortsluiting of overbelasting.

Wat doen stoppen in een meterkast?

Wat is de functie van stoppen in de stoppenkast? Stoppen, ook wel (smelt)zekeringen genoemd, beschermen de elektrotechnische installatie tegen kortsluiting en overbelasting. Ze zorgen ervoor dat er niet teveel stroom door een groep met apparaten en/of lichtpunten gaat.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven