Waarom stinkt grondwater?

Waarom stinkt grondwater?

Het gas kan ontstaan als je grondwater oppompt van een diepte minder dan 40 meter en is herkenbaar door de lucht van rotte eieren; Het vrijkomen van H2S leidt al bij lage concentraties tot geurhinder (‘rotte eierenlucht’). Als gevolg hiervan kunnen klachten ontstaan, zoals hoofdpijn en/of misselijkheid.

Wat ruikt er naar rotte eieren?

Als u de geur van rotte eieren in uw buurt of rond uw huis waarneemt, wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door waterstofsulfide (H₂S). H₂S is afkomstig van rioolzuiveringsinstallaties, rioleringssystemen en afvalwaterzuiveringsinstallaties. Het wordt ook wel rioolgas genoemd en is uiterst giftig voor mensen.

Hoe ontstaan rotte eieren?

Waterstofsulfide (H2S), soms zwavelwaterstof (verouderd) genoemd, is een sterk ruikend giftig gas dat vooral bekend is als de oorzaak van de geur van rotte eieren. Het ontstaat bij de rotting van vele zwavelhoudende organische stoffen, zoals eiwitten (die cysteïne en methionine bevatten).

Kan je zwavel ruiken?

Zwavel is dus de stof die veel mensen omschrijven als bloemkoolgeur. De geur ontstaat door zwavelwaterstof, een zeer gevaarlijk gas dat ook wel waterstofsulfide wordt genoemd (H2S).

Kan grondwater stinken?

Een muffe geur, soms wat schimmelachtig of zelfs de geur van uitwerpselen, wijst op de aanwezigheid van bacteriën. Dit kan verholpen worden door het water te ontsmetten.

Kun je water ruiken?

Naast water zijn er meer geuren die wij als mens niet ruiken. Dit terwijl onze neus wel 10 biljoen geuren kan onderscheiden. Water is overal om ons heen aanwezig, bijvoorbeeld als waterdamp. Onze neus filtert de geur van water weg, omdat het achtergrondruis vormt voor andere geuren die wel belangrijk zijn.

Hoe ruikt een ontsteking?

De typische lucht van een ziek kind wordt vooral opgemerkt bij een ontsteking waarbij bacteriën hun gang gaan. Een virusinfectie ruikt minder. Huisarts Hugo Kieviet licht toe: “De rottende afbraakproducten van bacteriën kunnen goed stinken, ja.

Wat is een zwavelachtige geur?

Zwavelgeur ontstaat als er een te hoge concentratie waterstofsulfide (h2s) in de lucht hangt. Het is een erg giftig gas dat ontstaat door rotting van zwavelhoudende en organische stoffen. Dit kan bijvoorbeeld in het riool ontstaan of door een rottingsproces van dode muizen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Hoe ruikt rot ei?

Bedorven eieren Zitten er teveel bacteriën in dan pas is het bedorven. Dan ruiken ze verrot: een typische waterstofsulfide lucht. Als je dat ruikt moet je het ei sowieso niet meer eten.

Waarom stinkt een ei?

Muf, schimmelig strooisel heeft ook een geureffect op de eieren. Daarnaast kunnen eieren gaan stinken als ze te koud zijn geworden. Ook gebruikte chemicaliën/bestrijdingsmiddelen kunnen de boosdoener zijn.

Waarom stinkt zwavel?

Voor wie vroeger als kind wel eens stinkbommetjes heeft gegooid, is de geur van rotte eieren onmiskenbaar. Het gas wat deze stank veroorzaakt is zwavelwaterstof, ook wel waterstofsulfide of H2S genoemd.

Kan een CV ketel stinken?

Als een cv-ketel stinkt, kan dat meerdere oorzaken hebben. Een cv heeft verschillende onderdelen die voor stank kunnen zorgen. Als de leidingen van de cv water lekken, kan dit bijvoorbeeld zorgen voor een muffe lucht. Ruikt u een zure lucht, dan is een kapotte sifon in de condenswaterafvoer de waarschijnlijke oorzaak.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven