Waarom stinkt urine soms?

Waarom stinkt urine soms?

Het is algemeen bekend dat urine gaat stinken door het eten van asperges. Ook andere voedingsmiddelen zoals zalm, knoflook en bepaalde specerijen hebben eenzelfde soort effect op de geur van urine. Soms kan stinkende urine echter duiden op gezondheidsproblemen zoals urineweginfecties, nierstenen en prostaatproblemen.

Waarom stinkt urine meer als je ouder wordt?

Doordat de balans van de hormonen in je lichaam tijdens de overgang verandert, kan dat er voor zorgen dat de geur en kleur van je urine anders wordt dan voorheen. Een oorzaak van sterk ruikende urine kan zijn dat je niet voldoende drinkt, maar stinkende urine kan ook duiden op een blaasontsteking.

Waarom stinkt je plas na het eten van asperges?

Aspergeplas ontleent zijn geur aan zes vluchtige zwavelverbindingen, die (vermoedelijk) ontstaan uit methaanethiol, na afbraak van de voor asperges unieke stof asparagusinezuur.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Wat merk ik bij een blaasontsteking (vrouw)?

  • Plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel.
  • U voelt vaker dat u moet plassen.
  • Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen.
  • U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug.
  • De plas ziet er anders uit (troebel) of er kan bloed in zitten.

Kun je eiwit in urine ruiken?

Het lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. Hierbij komt ammoniak vrij, dat de lever omzet in ureum of urea. Deze stof wordt via de urine uitgescheiden. Sporters die extra eiwitten nemen voor de opbouw van spieren hebben daarom ook vaak last van deze ammoniakgeur.

Wat als je urine donker is?

“Als je urine heel donker is, colakleurig, moet je ook direct naar de huisarts. Dat kan duiden op een afsluiting van de galwegen. Vaak gaat dat gepaard met witte ontlasting en geel oogwit. Maar bij urine die iets donkerder is dan gewoonlijk, oranjekleurig, hoef je niet naar de dokter.

Wat kan je doen tegen sterke urinegeur?

Sterk ruikende urine: Wanneer u een arts moet raadplegen

  1. Extra oplettend te zijn als er een voorgeschiedenis is van een urineweginfectie of als een persoon is beoordeeld als een risico.
  2. Genoeg vloeistoffen te drinken om voldoende gehydrateerd te blijven.

Waarom stinkt een slaapkamer?

Oorzaken onverklaarbare stank in slaapkamer Wanneer er sprake is van een te hoge luchtvochtigheid kan er schimmel ontstaan en schimmel zorgt voor een vieze muffe geur in huis. Ruikt u een zwavelachtige geur in uw slaapkamer? Dan kan het zijn dat u er dood ongedierte onder uw vloer of tussen de spouwmuren zit.

Hoe ruikt asperges?

Wie asperges heeft gegeten wordt hier vaak nog wel even aan herinnerd, want deze groente zorgt ervoor dat urine nogal zwavelachtig gaat ruiken. Deze geur wordt in de hand gewerkt door het asparagusinezuur, dat in het lichaam voor zwavelverbindingen zorgt.

Wat zegt de geur van urine over je gezondheid?

Als u niet genoeg water drinkt, wordt urine meer geconcentreerd – dit is terug te zien in de kleur en geur. Als urine donker van kleur is met een sterke geur, kan dit wijzen op uitdroging. Sterk geconcentreerde urine, veroorzaakt door een lage vochtinname, ruikt vaak sterk.

Hoe kom je van een blaasontsteking af?

Wil je een blaasontsteking zelf oplossen, dan wordt cranberry altijd aangeraden. Cranberry zorgt voor een verhoogde zuurgraad van je urine door een stofje genaamd proanthocyanidine. Dit zorgt ervoor dat bacteriën zich niet meer kunnen hechten aan je blaaswand, waardoor je deze er zo weer uitplast.

Kan een blaasontsteking gevaarlijk zijn?

Als een blaasontsteking onbehandeld blijft, is het mogelijk dat deze overgaat in een prostaatontsteking of nierbekkenontsteking. Dit gaat vaak gepaard met koorts en een ziek gevoel. Indien u last heeft van een blaasontsteking, moet u ervoor zorgen dat u anderhalf tot twee liter per dag drinkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven