Waarom valt discriminatie niet onder de vrijheid van meningsuiting?

Waarom valt discriminatie niet onder de vrijheid van meningsuiting?

Vrijheid van meningsuiting is voor iedereen een belangrijk mensenrecht, maar dat geldt ook voor het recht om niet gediscrimineerd te worden. Niemand wil achtergesteld of uitgesloten worden omdat hij of zij een bepaalde afkomst, huidskleur of godsdienst heeft.

Waar stopt vrijheid van meningsuiting?

Beperkingen. Diverse landen kennen wettelijke beperkingen op het recht op vrijheid van meningsuiting. Behalve de strafbaarstelling van belediging, laster en smaad zijn er bijvoorbeeld strafbepalingen over haatzaaien, de ontkenning van de Holocaust en het “verheerlijken van geweld” (in de Bondsrepubliek Duitsland).

Hoe is vrijheid van meningsuiting ontstaan?

Het ontstaan van vrijheid van meningsuiting In Nederland kwam het recht van vrijheid van meningsuiting in 1848 toen de Grondwet werd ingevoerd. Zo werd pas in de jaren ’60 besloten dat de betekenis van de vrijheid van meningsuiting moet zijn dat echt alles gezegd kan en mag worden.

Wat houdt artikel 7 van de Grondwet in?

Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

Welke grenzen heeft de vrijheid van meningsuiting?

Zo is het verboden om in het openbaar groepen mensen te beledigen of aan te zetten tot haat, discriminatie of geweld tegen mensen vanwege hun ras, godsdienst of levensovertuiging, seksuele gerichtheid of handicap (artikel 137c en d Sr).

Kan een ambtenaar worden beperkt in het uitoefenen van zijn grondrechten?

Sinds de grondwetswijziging van 1983 is echter aanvaard dat grondrechten, waaronder het recht op vrijheid van meningsuiting, onverkort gelden voor ambtenaren. 125a AW, waarin de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren wordt beperkt, gehandhaafd blijven.

Wat zijn de mensenrechten?

algemene en integriteitsrechten (non-discriminatie, gelijke behandeling, bescherming van de persoon en van zijn of haar privacy, huis en familieleven, martelverbod). vrijheidsrechten (vrijheid van meningsuiting, van godsdienst en levensovertuiging, van vereniging).

Wat zijn de rechten van de mens?

Welke soorten mensenrechten zijn er?

  • algemene en integriteitsrechten (non-discriminatie, gelijke behandeling, bescherming van de persoon en van zijn of haar privacy, huis en familieleven, martelverbod).
  • vrijheidsrechten (vrijheid van meningsuiting, van godsdienst en levensovertuiging, van vereniging).

Wat houdt artikel 6 van de grondwet in?

Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

Wat zijn grondrechtelijke bezwaren?

Grondrechten zijn fundamentele rechten van de mens. Grondrechten worden ook wel mensenrechten genoemd. Voorbeelden van grondrechten zijn de vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, kiesrecht en recht op gelijke behandeling. …

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven