Waarom verliezen bladeren hun groene kleur?
Zo werkt fotosynthese Als er minder licht voor de fotosynthese is, moet de voorraad energie die ze in de winter hebben opgeslagen, worden gebruikt voor de productie. Om die reden verdwijnt het groene chlorofyl uit de bladeren en kleuren de bladeren geel en oranje.
Hoe komen de bladeren van de bomen in de zomer aan hun groene kleur?
Om zonlicht te kunnen opnemen, gebruiken de bladeren het chemische product chlorofyl – wat in het Nederlands ook bladgroen wordt genoemd – en zoals die naam al doet vermoeden, is dat de stof die bladeren hun groene kleur geeft. Chlorofyl zet zonlicht om in bouwstoffen die bomen en planten nodig hebben om te groeien.
Waarom bladeren kleuren?
Bomen en planten weten dan dat ze zich moeten klaarmaken voor de winter. Ze sluiten hun ‘voedselfabrieken’ en gaan als het ware te rusten. Zonder zonlicht worden er geen stoffen meer aangemaakt, en het groen verdwijnt langzaam van de bladeren. Nu komen de kleuren geel en oranje tevoorschijn.
Waarom blijven sommige bomen groen?
In de bladeren zitten groene korrels (vandaar de groene kleur) die zonlicht vangen en opslaan als lichtenergie. Via sapstromen worden de voedingsstoffen die de wortels uit de aarde halen naar het blad getransporteerd. De lichtenergie zet deze stof om in een vorm die de boom kan gebruiken om te groeien.
Hoe verklaar je de groene kleur van het bladgroen?
Een plant dankt zijn groene kleur aan bladgroenkorrels. De bladgroenkorrels worden ook wel chloroplasten genoemd en daarmee vangt een plant licht op om zuurstof mee te maken. De bladgroenkorrels weerkaatsen het groene licht van de zon, daarom zien wij een groene kleur bij planten.
Welke kleuren hebben bladeren?
De kleur van de bladeren van veel bomen en struiken verschuift in de herfstmaanden gedurende enkele weken langzaam van hun gebruikelijke groene kleur naar een reeks kleuren, die varieert van geel, oranje tot rood en bruin. Aan het einde van deze periode vallen de bladeren.
Waarom zijn planten rood?
Sommige planten laten hun bladeren verkleuren naar rood in tijden van grote droogte. Andere planten krijgen rode vlekken op de plek waar ze door een insect worden aangevreten. Er zijn ook planten die afhankelijk van de hoeveelheid zon of schaduw rode of groene bladeren hebben, soms zelfs aan dezelfde plant.