Waarom vieren we Divali?

Waarom vieren we Divali?

Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.

Wat doe je tijdens Divali?

Bij het Divalifeest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen: het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid en de reinheid van de onreinheid. Voor Divali moet het huis brandschoon worden gemaakt. Een week lang eten Hindoes geen vlees en drinken geen alcohol.

Wat is het feest van het licht?

Een lichtfeest is een feest waar lichtjes, kaarsjes etc. een grote rol spelen. De lichtjes hebben een betekenis. Voor sommige godsdiensten betekent licht ‘schoon’ of ‘zuiver’, een nieuw begin.

Wat is Diwali 2020?

Divali, officieel Deepavali, wat een rij van lichtjes betekent. Miljoenen hindoes en nieuwe hindoes over de hele wereld vieren 14 november 2020 Divali. In het kort. Het feest van licht, verlichting, liefde en de godin Lakshmi.

Waar staat hindoeïsme voor?

Het hindoeïsme is de overheersende inheemse religie gebaseerd op geloof op het Indisch subcontinent. Het hindoeïsme wordt door zijn aanhangers vaak aangeduid als Sanātana Dharma, een Sanskriete term met de betekenis: “de eeuwige wet die ons ondersteunt en overeind houdt”.

Hoe is het feest Divali ontstaan?

Divali is een belangrijk religieus feest van de hindoes. Divali is afgeleid van het Sanskriet woord Dipavali en betekent ‘een rij van lampjes’. Kenmerkend voor dit feest is dat een ieder na zonsondergang in en rondom zijn huis kleine olielampjes (diya’s) plaatst.

Wat mag je niet eten tijdens Divali?

Sommigen eten vijf tot zeven dagen voor Divali geen vis en vlees en zelfs geen eieren, anderen een paar dagen niet. Op Divali zelf wordt er sowieso vegetarisch gegeten. Daarnaast is de reinheid van het huis enorm belangrijk. Het huis hoort schoongemaakt te worden.

Wat eet je op Divali?

Lekker samen eten Tijdens Divali komen families bij elkaar en eten ze gezellig samen. Denk bijvoorbeeld aan snacks zoals pakora’s en papadum. Er worden veel traditionele zoetigheden gemaakt, rondgedeeld en gegeten. Het is traditie om tijdens het hoofdgerecht zoete rijst te eten, die is gekookt in kokosmelk.

Welk lichtfeest vieren de christenen?

Kerstmis (christendom) Zonnewende (Luciafeest of Midwinterse lichtfeesten) Mouloudfeest of Mawlid an-Nabi (Het Mouloudfeest wordt ook wel een lichtfeest genoemd omdat Mohammed als ‘het licht in de wereld’ werd gezien: hij verloste de mensen uit de duisternis en gaf hen de mogelijkheid om gelovigen te worden.)

Wat doen ze tijdens Chanoeka?

Het feest staat ook wel bekend als ‘het feest van de lichtjes’ (חג האורות: Chag Ha’Orot) of inwijdingsfeest. Het feest duurt acht dagen, ter nagedachtenis aan het ‘oliewonder’ in de Tweede Tempel van Jeruzalem in 164 v. Chr. De eerste dag van dit feest begint na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand kislew.

Wat mag je niet eten tijdens Diwali?

Wat is de kern van het hindoeisme?

De kerngedachte van hindoes is dat je door goed te leven een staat van verlichting kunt bereiken. Hindoes geloven net als aanhanger van het boeddhisme in reïncarnatie. Na de dood wordt men opnieuw geboren en kan men de levenslessen die in het eerdere leven zijn geleerd in de praktijk brengen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven