Waarom wiellager vervangen?

Waarom wiellager vervangen?

Omdat wiellagers enorm veel kracht opnemen en uitbalanceren, zijn ze voor het veilig rijden van de auto van doorslaggevend belang. Een defect aan een wiellager kan heel snel de verkeersveiligheid van een auto in het geding brengen en moet daarom zo snel mogelijk worden verholpen.

Hoe vaak wiellagers vervangen?

Afhankelijk van de rijstijl en de afwerkingskwaliteit van de onderdelen kunnen wiellagers vaak meer dan 100.000 km meegaan.

Wat is een lager in een auto?

Een wiellager is een lager dat zich bevindt tussen de wielnaaf en het bijbehorende wiel. Deze kleine stalen kogels zijn verantwoordelijk voor het laten draaien van de wielen met zo min mogelijk wrijving, terwijl het gewicht van uw voertuig wordt ondersteund.

Hoe lang kun je rijden met een kapotte wiellager?

Met een defect voorwiellager mag je zeker niet verder rijden dan tot het punt waar je een verantwoorde stop kunt maken. Dit kan de eerstvolgende parkeerplaats zijn maar ook de vluchtstrook. Als je lager defect is kan door het metaal op metaal contact de temperatuur binnen de remtrommel of remschijf enorm oplopen.

Wat is de functie van een wiellager?

Een wiellager is een lager dat zich bevindt tussen de wielnaaf en het bijbehorende wiel. Een wiellager zorgt dat het wiel vrij kan draaien en dat er niet constant gesmeerd hoeft te worden tijdens het rijden zoals bij oude koetsen. Het is altijd een samenstelling van kogellagers al dan niet met een kegellager.

Hoe weet je of een wiellager kapot is?

Leg je ene hand bovenop de band en de andere aan de onderkant en voel door zachtjes een beetje heen en weer te bewegen of er wat speling op het wiel zit. Voel je echt dat er behoorlijk speling op het wiel zit dan is dit ook een aanwijzing dat je wiellager aan vervanging toe en echt is versleten.

Hoe slijten wiellagers?

Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens het auto rijden wordt opgemerkt. Zo kan het geluid zich bijvoorbeeld wel bij een linker bocht laten horen en niet bij een rechter bocht of juist anders om.

Hoe weet je wanneer een wiellager versleten is?

Hoeveel lagers heeft een auto?

Iedere auto heeft vier wiellagers: aan elk wiel één.

Hoe herken je een versleten wiellager?

Kan je doorrijden met een kapotte wiellager?

Blijf niet doorrijden met een kapotte wiellager Probeer als het even kan zo snel mogelijk dit onderdeel te vervangen. Blijf je toch rondrijden met een wiellager die stuk of erg versleten is? Dan kan het zomaar zijn dat je wiel na een tijdje echt loskomt van de auto.

Is het gevaarlijk om met een kapotte wiellager te rijden?

Een voertuig met een aanzienlijk versleten wiellager mag niet worden aangedreven. Als het wiellager volledig defect raakt, is het mogelijk dat de wielnaaf en het wiel loskomen van het voertuig en ernstige schade of letsel veroorzaken. Het wordt dus zeker afgeraden om te rijden, en eigenlijk mag het ook helemaal niet!

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven