Inhoudsopgave
- 1 Waarom wisselen van energieleverancier?
- 2 Hoeveel mensen hebben een vast energiecontract?
- 3 Kan ik zomaar overstappen naar een andere energieleverancier?
- 4 Wat is een vast energiecontract?
- 5 Wat is het beste moment om over te stappen naar een andere energieleverancier?
- 6 Is het handig om over te stappen van energieleverancier?
- 7 Hoe vaak mag je overstappen van energieleverancier?
- 8 Is het verstandig om gasprijs vast te zetten?
Waarom wisselen van energieleverancier?
Besparen door elk jaar te switchen Prijs is het belangrijkste argument om over te stappen. Daarom stunten veel energieleveranciers met welkomstbonussen en aanbiedingen. Energieleveranciers willen graag de goedkoopste zijn op energievergelijkers zoals op Kieskeurig.nl.
Hoeveel mensen hebben een vast energiecontract?
Volgens de Autoriteit Consument & Markt hebben zo’n 2,2 miljoen Nederlanders een vast contract lopen bij een energieleverancier. Ongeveer 3,5 miljoen huishoudens hebben een variabel contract. Bij het variabele contract kunnen de tarieven twee keer per jaar worden aangepast: op 1 januari en 1 juli.
Hoe stap ik over naar een andere energieleverancier?
Het wisselen van de ene energieleverancier naar de andere energieleverancier, noemen we overstappen. Door je oude contract te beëindigen en je nieuwe contract in te laten gaan, ‘stap je over’. In de meeste gevallen stap je over wanneer je contract afloopt.
Kan ik zomaar overstappen naar een andere energieleverancier?
In principe kun je van energie overstappen naar een andere energieleverancier wanneer je wilt. Wel kan een leverancier je een boete, ook wel opzegvergoeding, geven als je het contract voortijdig verbreekt. Dat is het geval bij contracten met een vaste looptijd. Dan kun je een nieuw contract aanvragen.
Wat is een vast energiecontract?
Wat is een energiecontract met een vast tarief? Kies je voor een vast tarief voor energie , dan blijft je tarief per kilowattuur (kWh) voor de hele duur van het contract gelijk. Je bent de duur van je contract verzekerd van een vaste prijs (vaak één of drie jaar) voor je elektriciteit en gas. Je kiest voor zekerheid.
Hoe lang energiecontract afsluiten?
Ons advies is dus: laat je energieprijs voor 1 jaar vastzetten. Wanneer je een contract met een vaste energieprijs voor 1 jaar kiest, heb je geen last van tussentijdse prijsstijgingen. Na een jaar kun je je contract weer vergelijken met andere voordelige contracten. Je kunt de prijs dan weer opnieuw laten vastzetten.
Wat is het beste moment om over te stappen naar een andere energieleverancier?
Heb je echter een contract voor bepaalde tijd (met einddatum), dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt. “De beste termijn om over te stappen van energieleverancier is 6 tot 8 weken voor de einddatum van je energiecontract.”
Is het handig om over te stappen van energieleverancier?
Op een deel van je energiekosten kun je niet besparen wanneer je overstapt. Dit zijn de energiebelasting en de btw (bij alle leveranciers hetzelfde) en de kosten van je netbeheerder (gekoppeld aan je woonadres). Daarnaast is er echter nog ruim een derde (36%) van je energierekening waarop je wel kunt besparen.
Kan ik 2 energiecontracten hebben?
Consumenten en bedrijven kunnen vanaf 2018 kiezen voor meerdere energieleveranciers op één elektriciteitsaansluiting. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dit besloten om meer keuzevrijheid voor consumenten en bedrijven te creëren en om de energietransitie naar lokale, duurzame energie te stimuleren.
Hoe vaak mag je overstappen van energieleverancier?
Je mag zo vaak overstappen als je wilt. Het is wel belangrijk te weten wat voor soort energiecontract je hebt en of dit zomaar opgezegd kan worden. Met een contract voor onbepaalde looptijd ben je altijd vrij om over te stappen. Je kunt dan direct een energievergelijking maken en per direct een overstap aanvragen.
Is het verstandig om gasprijs vast te zetten?
Wat is een vast tarief?
Bij vaste energietarieven staan de tarieven voor de levering van gas en stroom vast gedurende de looptijd van uw contract. Dit geldt alleen voor de kosten die naar uw energieleverancier gaan, dus het leveringstarief voor gas en stroom en het vastrecht, de zogenaamde de vaste leveringskosten.